O víkendu nasněží na horách až čtvrt metru, sníh napadne i v nížinách

Letošní prosinec začal oteplením a nadprůměrně teplými rány. Ani v noci na čtvrtek většinou nemrzlo, pod nulu se ranní teplota dostala hlavně na horách. V nížinách se pohybovala často kolem tří stupňů Celsia. Nejteplejší ráno bylo na Ostravsku, ale také ve Frýdku-Místku. V Bohumíně nebo v Přerově teplota v noci na čtvrtek neklesla pod šest stupňů. Oproti dlouhodobému průměru pro začínající prosinec to byla ranní minima přibližně o osm stupňů Celsia vyšší. To se ale pátkem mění.

Za studenou frontou pronikne do Česka chladný vzduch a začne také od severozápadu ubývat oblaků až na skoro jasno. Počasí ve střední Evropě bude postupně ovlivňovat od západu se rozšiřující výběžek vyššího tlaku vzduchu. Proto bude páteční ráno pro změnu mrazivé.

Páteční ráno bude mrazivé
Zdroj: ČT24
V pátek bude svítit slunce
Zdroj: ČT24

Během noci teplota klesne na minus jeden až minus pět stupňů Celsia a při déletrvajícím vyjasnění na sněhové pokrývce až na minus osm stupňů. V první půlce noci se ještě objeví pár sněhových přeháněk, při kterých nasněží od poprašku až po pět centimetrů sněhu.

Výhled na prosinec
Zdroj: ČT24

V pátek pak bude slunce svítit poměrně často. Dny se sice pořád zkracují, ale délka slunečního svitu na řadě míst dosáhne až sedmi hodin. Slabá sněhová přeháňka se může objevit zprvu jenom na horách a oblaků od západu začne přibývat až k večeru. Nejvyšší odpolední teplota se bude pohybovat mezi -1 a třemi stupni Celsia.

Čtvrt metru sněhu

O víkendu už bude na obloze většinou zataženo, v neděli i oblačno a na většině území bude sněžit. Na horách během víkendu připadne i víc než čtvrt metru sněhu. Nejvíc pravděpodobně na Šumavě. V nížinách a přechodně i ve středních a vyšších polohách bude padat déšť se sněhem nebo bude pršet. Pozor je třeba dávat na mrznoucí déšť s tvorbou ledovky. Ten se objeví s větší pravděpodobností na jihu našeho území. Mrazivější ráno čekáme v sobotu. Víkendová odpolední teplota pak bude většinou nad nulou, až na pěti stupních.

Sněhu na horách bude přibývat
Zdroj: ČT24

Na začátku následujícího týdne už bude sníh padat i v nížinách. Druhou půlku týdne ale ovlivní příliv teplejšího vzduchu od jihu, který se bude nad střední Evropu dostávat ve vyšších vrstvách atmosféry. Následovat bude teplotní inverze, obloha se zatáhne nízkou inverzní oblačností, z které může výjimečně vypadávat slabé sněžení nebo mrholení, které může být navíc mrznoucí.

Na začátku týdne bude sníh i v nížinách
Zdroj: ČT24

Noci a rána totiž budou pořád mrazivé, při malé oblačnosti klesne teplota na začátku příštího týdne i pod -10 stupňů Celsia. Odpolední teplota se pak bude držet blízko nuly. Silnice a chodníky budou v následujících dnech nebezpečně kluzké.

V nížinách a přechodně i ve vyšších polohách bude pršet
Zdroj: ČT24

Podle dlouhodobé předpovědi bude z následujících čtyř týdnů nejteplejší týden od 13. prosince s průměrem nejvyšších odpoledních teplot kolem tří stupňů. Předběžné odhady na vánoční týden počítají s ochlazováním a Vánoce by tak nemusely být bílé jenom na horách.

Na Vánoce by se mělo ochlazovat
Zdroj: ČT24