Agris.cz - agrární portál

Potravinový program přerušil kvůli násilí rozvoz jídla ve dvou městech v Etiopii

9. 12. 2021 | ČTK

Světový potravinový program (WFP) dnes přerušil distribuci potravin v etiopských městech Kombolča a Dessie. Podle oznámení OSN nedokázali zaměstnanci zabránit krádežím a zloději je v určitých případech ohrožovali zbraněmi. WFP distribuci pomoci obnovil v listopadu a chtěl dodat potraviny 450.000 lidem.

Mluvčí OSN Stéphane Dujarric řekl, že v Kombolči, která leží ve státě Amharsko, bylo ukradeno velké množství jídla včetně potravin určených podvyživeným dětem.

"Původně menší krádeže přerostly v minulých dnech do velkého rabování skladů v Kombolči. Viníci jsou údajně členové tigrajských oddílů a místní obyvatelé. Ohrožování humanitárních pracovníků zbraněmi je nepřijatelné. Zabraňuje to nám a našim partnerům poskytovat pomoc tam, kde je to nejvíce potřeba," řekl Dujarric.

Dodal, že přibude případů podvýživy a prodlouží se doba, kdy lidé na severu Etiopie nebudou mít dostatek jídla. Podle Dujarrice jde zřejmě až o 9,4 milionu lidí v etiopských státech Amharsko, Afarsko a Tigraj.

Dujarric řekl, že tento týden ozbrojenci ovládli tři nákladní auta, která WFP využívá k převozu potravin, a použili je ke svým záměrům. Mluvčí vyzval účastníky konfliktu v Etiopii, aby respektovali personál humanitárních misí a také materiál, jež tyto mise používají.

Tigrajská lidově osvobozenecká fronta (TPLF) bojuje proti etiopské vládě od loňského listopadu a postupovala i přes Amharsko na cestě k metropoli Addis Abebě. V bojích zahynuly tisíce lidí a dva miliony lidí kvůli nim opustily své domovy. Obsazení strategicky důležitých měst Kombolča a Dessie ohlásila TPLF na konci října, vláda v pondělí naopak informovala o osvobození obou těchto měst z rukou Tigrajců.

Do svého úřadu v Addis Abebě se dnes vrátil premiér Abiy Ahmed, který strávil dva týdny na frontě. "Boje ještě neskončily, některé zóny stále nebyly osvobozeny. Musíme navrhnout trvalé řešení, abychom zajistili, že nepřítel nebude znovu Etiopii ohrožovat," řekl premiér.

Velitel TPLF dnes večer podle agentury AFP popřel územní zisky armády. Podle něj se armáda jen přesunula do míst, z nichž se tigrajské síly ze strategických důvodů stáhly.


Zdroj: ČTK, 9. 12. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 20:32