Agris.cz - agrární portál

Kniha J. Poncarové mapuje tři generace pivovarnické rodiny v Plzni

9. 12. 2021 | ČTK

Tři generace plzeňské pivovarnické rodiny, které pracovaly jako sládkové v místním pivovaru a dohlížely na chuť značek Pilsner Urquell a Gambrinus, popisuje beletrizovaná biografie Pivovarníci Hlaváčkové. Plzeňská spisovatelka Jana Poncarová do ní zařadila řadu dosud nepublikovaných fotografií a dokumentů z archivu rodiny. Řekla to dnes ČTK.

Kniha "Pivovarníci Hlaváčkové: Jak se zrodili proslulí plzeňští sládkové" vypráví příběh pěti generací pivovarníků od 19. století do současnosti. "V rodině uchováváme řadu historických dokumentů a fotografií. Když jsem je jednoho dne procházel, napadlo mě, že by bylo zajímavé příběh knižně zpracovat a zpřístupnit ho všem milovníkům piva," řekl Ivan Hlaváček, který s bratrem Janem patří k zatím poslední pivovarnické generaci. Oba shromažďovali, třídili a sháněli všechny potřebné materiály několik let.

"Při práci na knize jsme prošli řadu archivních dokumentů, mluvili s pamětníky, objevovali pozapomenuté příběhy, některé z nich osobní. V publikaci pak sledujeme, jak Hlaváčkové stoupali na vrchol, vypořádávali se s dějinnými zvraty i soukromými výzvami," řekla Poncarová.

Vyprávění začíná na konci 19. století, kdy si František Hlaváček pronajímá od hraběnky Lažanské německý pivovar v Rabštejně nad Střelou na severním Plzeňsku. V roce 1905 kupuje zkrachovalý pivovar v Podmoklech na Rokycansku, kam se odstěhoval a založil rodinnou tradici. Jeho syn František se po návratu z legií vydává po stopách otce a nakonec se stává šéfem největšího pivovaru v Československu. Pro kariéru sládka v Prazdroji se rozhoduje i jeho syn Ivo Hlaváček, někdejší ředitel plzeňského pivovaru. Na rodinnou tradici navázali také jeho synové Ivan a Jan Hlaváčkovi. Oba vystudovali Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. Ivan pracoval v pivovaru do emigrace v roce 1981. Jan působil po celou kariéru až do roku 2014 v plzeňském pivovaru jako vrchní sládek a ředitel.

Kniha, jejímž kmotrem je emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka, vyšla v limitované edici 500 kusů a je možné ji koupit v pivovaru a v Pivovarském muzeu v Plzni. Osmatřicetiletá Poncarová dosud vydala šest knih.

Václav Prokš 


Zdroj: ČTK, 9. 12. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 23:02