Agris.cz - agrární portál

Pivovar Litovel letos zvýšil prodej piva v plechovkách a lahvích

20. 12. 2021 | ČTK

Pivovar Litovel letos kvůli přesunu konzumace piva z hospod do domácností, který souvisí s epidemií koronaviru, eviduje nárůst prodeje piva v plechovkách téměř o třetinu a lahvového piva o desetinu. Nejvíce vzrostla kategorie nealkoholických piv a pivních mixů, naopak prodej sudového piva stále zaostává za obdobím před začátkem pandemie koronaviru. ČTK to sdělil obchodní ředitel Pivovaru Litovel Tomáš Konečný.

"Změnilo se chování lidí, kteří v důsledku omezení pivo více konzumovali doma a často v tom pokračovali i po rozvolnění. U sudového piva jsme se stále nedostali na období před covidem. Naopak nám výrazně narostly prodeje piva v plechovkách, kterých jsme za období leden až září prodali o 29 procent více než v loňském roce. Dařilo se i pivu v lahvích, tam jsme meziročně pozorovali nárůst o téměř devět procent," uvedl Konečný.

Konečný nepředpokládá, že by se počet restaurací a hospod v nejbližší době dostal zpět na úroveň obvyklou před epidemií koronaviru. "Pravděpodobně nedojde ke znovuotevření všech gastroprovozoven, které v posledním roce a půl ukončily provoz. Proto ani nepředpokládáme, že by se prodeje sudového piva v hospodách brzy dostaly na úroveň roku 2019," míní Konečný.

Lidé si v době epidemie začali domů častěji pořizovat výčepní zařízení, takže letos podle Konečného vzrostla poptávka po KEG sudech s menším objemem. Rostoucí oblibě se stále těší nealkoholická piva a pivní mixy, kterých Pivovar Litovel letos prodal meziročně o 38 procent více. Například prodej letošní nealkoholické novinky Litovel Řezaný Citron byl dvakrát vyšší, než vedení Pivovaru Litovel předpokládalo.

Roční výstav Pivovaru Litovel před epidemií koronaviru převyšoval 200.000 hektolitrů, přičemž zhruba 55 procent produkce tehdy prodal v restauracích. Pivovary Litovel, Holba a Zubr patří do skupiny Pivovary CZ Group, jejíž celkový roční výstav piva činí zhruba 700.000 hektolitrů. Téměř třetina produkce skupiny směřuje na zahraniční trhy. Trojice pivovarů vyváží například na Slovensko, do Německa, Polska, Maďarska, Itálie, Finska, Švédska, Litvy, Estonska či Ruska.


Zdroj: ČTK, 20. 12. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:31