Agris.cz - agrární portál

V Libotenicích, kde se potvrdila ptačí chřipka, pokračuje likvidace nosnic

29. 12. 2021 | ČTK

V Libotenicích na Litoměřicku, kde se potvrdila ptačí chřipka, dnes pokračuje likvidace desetitisíců nosnic. Utratit zbývá zhruba 40.000 kusů. Hasiči zároveň vyklízejí haly, v nichž uhynulo téměř 90.000 slepic. ČTK to řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. Další práce, jako je zničení okolo milionu vajec a dezinfikování prostor, budou následovat ve čtvrtek.

"Optimistický výhled je, že likvidace nosnic skončí dnes večer," uvedl Majer. Ještě minulý týden bylo ve čtyřech halách společnosti AG Maiwald asi 188.000 kusů drůbeže. Přes svátky více než polovina uhynula, od pondělí podle Majera dalších několik tisíc.

Subtyp choroby H5N1 potenciálně přenosný na člověka se v chovu potvrdil 23. prosince. Na likvidaci se čekalo několik dní, protože dodavatel sehnal oxid uhličitý, jímž se slepice usmrtí, v požadovaném množství až v úterý ráno. Podle Agrární komory ČR jsou v chovu zhruba dvě procenta populace nosnic v ČR. Jejich likvidace by neměla mít větší dopad na český trh. Od prvních příznaků ptačí chřipky v chovu zůstávala vejce na farmě a žádné se nedostalo do tržní sítě. Komora odhaduje škodu na 20 milionů korun.

Hasiči navýšili počet lidí na místě. Dnes je jich v Libotenicích okolo 90, z toho zhruba 50 až 60 je uvnitř hal. Mluvčí krajských hasičů Lukáš Faják ČTK řekl, že s pracemi pomáhá speciální jednotka z Hlučína. Usmrcená zvířata se převáží do asanačního podniku SAP Mimoň, kde je spálí.

Okolo velkochovu veterináři vymezili tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. Do ochranného pásma kromě katastrálního území Libotenic patří také katastry obcí v nejbližším okolí. "Apelovali jsem na chovatele, aby nyní sledovali drůbež a další chované ptactvo," uvedl Majer.

V Evropě roste počet nových ohnisek ptačí chřipky jak u volně žijících ptáků, tak v chovech. V Česku utráceli veterináři ptáky z několika hejn firmy Rybářství Nové Hrady, u nichž se také prokázala ptačí chřipka. Jde o jediný šlechtitelský chov hus v Česku. Po žádosti chovatele vybrali veterináři 420 hus z několika linií a hejn, které zatím ušetří, aby zůstalo šlechtění zachované. Původně měli veterináři utratit 1900 ptáků. Nové ohnisko objevili veterináři tento týden v bažantnici na Hodonínsku, kde museli zlikvidovat 5000 bažantů. Celkově letos bylo nutné v Česku kvůli nákaze zlikvidovat čtvrt milionu kusů drůbeže.


Zdroj: ČTK, 29. 12. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 16:03