Agris.cz - agrární portál

Zlínský kraj plánuje letos mezi včelaře z regionu rozdělit milionu korun

6. 1. 2022 | ČTK

Zlínský kraj plánuje, že letos podpoří včelaře jedním milionem korun. Peníze mohou zkušení i začínající včelaři využít na pořízení základního i doporučeného vybavení. Vůbec poprvé pak budou moci dotace čerpat také na nákup osiva nebo medonosných rostlin. V tiskové zprávě to dnes uvedl Jan Vandík z kanceláře hejtmana. Zlínský kraj pomáhá včelařům dotacemi na nákup vybavení od roku 2006. Loni hejtmanství rozdělilo mezi 111 včelařů téměř 1,1 milionu korun.

O dotaci mohou znovu zažádat zájmoví včelaři ve věku minimálně 18 let, kteří mají svá včelstva umístěna na území Zlínského kraje a v předchozích dvou letech podporu z tohoto programu nečerpali. "Podporu včelařům poskytuje Zlínský kraj již několik let. Přispíváme tím nejen k nárůstu začínajících včelařů a navýšení množství úlů a včelstev u stávajících včelařů, ale pozitivně se to projevuje také na celkové úrovni kvality včelstev v kraji i na snížení výskytu moru včelího plodu," uvedla náměstkyně hejtmana Hana Ančincová (Piráti).

Příjem žádostí o příspěvek začne 24. ledna, skončí 18. února. Podrobnosti jsou k dispozici na webových stránkách Zlínského kraje.

Přidělenou podporu ve výši 5000 až 12.000 korun mohou včelaři použít na pořízení základního vybavení, tedy tří až šesti nástavkových úlů s varroa dnem a 50 až 300 rámkových přířezů nebo rámků. Peníze jim mohou posloužit i k zakoupení doporučeného vybavení. Jde například o včelařský kuřák, rojáček, rozpěrák, včelařský drátek, formu na sbíjení rámků, krmítko, mateří mřížku nebo ochranné pomůcky. "Nově je do programu zařazena možnost získat dotace také na nákup osiva nebo sazenic medonosných rostlin, maximálně do výše 2 000 korun. Nesmí se však jednat o invazní druhy," doplnil Vandík.

Včely mají ze všech opylovačů v přírodě největší význam. Zajišťují opylování u 80.000 druhů rostlin, z nichž řada patří mezi zemědělsky významné. Bez včel by vymizelo asi 20.000 druhů. Med a vosk dělá jen deset procent užitku, zbytek připadá na opylování rostlin.


Zdroj: ČTK, 6. 1. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 01:40