Agris.cz - agrární portál

V chovu divokých kachen na Strakonicku je nové ohnisko ptačí chřipky

7. 1. 2022 | ČTK

Veterináři potvrdili nové ohnisko ptačí chřipky chovného hejna kachen divokých poblíž obce Hajany na Strakonicku. V chovu je téměř 280 kachen divokých. Jde o vysoce patogenní ptačí chřipku typu H5N1, přenosnou na člověka. Drůbež veterináři utratí. Ohnisko odhalili veterináři po kontrolách spjatých s ohniskem v obci Řečice, jež je součástí Blatné. ČTK to včera řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Veterináři při kontrole chovů v ochranném pásmu kolem ohniska u Blatné odebrali vzorky od 40 chovných kachen. Státní veterinární ústav v Praze pak potvrdil, že jde o ptačí chřipku H5N1. "Kachny neměly klinické příznaky, nicméně ptačí chřipka je potvrzená. Je to asi 280 divokých kachen. Chov funguje podobně jako bažantnice; před hony se vypouští ven," řekl mluvčí. Kolem ohniska vymezí veterináři tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru, zavedou tam mimořádná opatření.

Ohnisko v Blatné potvrdili veterináři v polovině prosince. Byl to malochov drůbeže ve vesnici Řečice, 60 ptáků. Malá část z nich uhynula, zbylé veterináři utratili. V tamním tříkilometrovém ochranném pásmu je i velkochov firmy Blatenská ryba, tam se nákaza neprokázala.

Ptačí chřipka se potvrdila v kraji i loni v listopadu v chovu hus, jejž provozuje Rybářství Nové Hrady. Jde o jediný šlechtitelský chov hus v Česku s padesátiletou tradicí. Chov čítal 5000 ptáků, veterináři tam v listopadu a prosinci utratili postupně asi 4100 ptáků. Po žádosti chovatele vybrali 420 hus z několika linií, které zatím ušetřili, aby zůstalo šlechtění zachované.

Před koncem roku se ptačí chřipka prokázala ve velkochovu drůbeže v Libotenicích na Litoměřicku. V chovu bylo 188.000 nosnic, zhruba 50.000 veterináři utratili, zbytek uhynul. Zlikvidovat se muselo také skoro 1,7 milionu vajec, z toho část byla ve skladu na Plzeňsku. V ČR loni veterináři utratili zhruba čtvrt milionu ptáků.


Zdroj: ČTK, 7. 1. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:23