Agris.cz - agrární portál

Mrazírenská firma MD logistika zprovoznila v Dašicích další sklad

18. 1. 2022 | ČTK

Společnost MD logistika zprovoznila v Dašicích na Pardubicku další mrazírenský sklad. Stál přes 75 milionů korun. Kapacita skladů, které má firma v Česku, se tak zvýšila zhruba o pětinu, uvedl generální ředitel Robert Kuchar v tiskové zprávě.

"K investici jsme se rozhodli kvůli trvající poptávce zákazníků po kvalitních skladovacích prostorech, což platí především pro mražené zboží. Pro nový objekt proto již máme nasmlouvány kontrakty se stávajícími i novými zákazníky," řekl.

Mrazírenská komora má plochu 1778 metrů čtverečních a v základním uspořádání 3692 paletových míst. Standardní teplota je ve skladu minus 24 stupňů Celsia. Sklad uvnitř nabídne 33.900 metrů krychlových, pojme tak zhruba 112 plných kamionů zboží.

Budova C10 bezprostředně sousedí s dosud nejnovějším mrazírenským skladem C9 zprovozněným v roce 2017 a má i srovnatelnou velikost. "Dispozice budovy je podobná jako u C9 a spolu s ní jde o jednu z největších nedělených mrazírenských komor v České republice," řekl technický ředitel MD logistiky Milan Stránský.

Ve skladech se svítí LED světly, která v chlazeném prostoru nevyzařují příliš tepla. Sklady nemají sloupy, což umožňuje větší variabilitu uspořádání zboží. Nová komora využívá k chlazení stávající strojovnu s hybridním kondenzátorem čpavkových par a kombinuje suchou a mokrou kondenzaci. Odpadní teplo ze strojovny vytápí bezespárové podlahy, které ji chrání před popraskáním. Zamezuje totiž zamrzání podloží budovy. Fasáda budovy je opláštěna bílými trapézovými plechy, na východní straně bude porostlá zelení.

MD logistika v Dašicích chystá ještě další investici, je v projektové přípravě. Jde o suchý sklad s kapacitou 40.000 paletových míst.

Umístění skladů v Dašicích je podle firmy vhodné pro rychlou obsluhu českého a slovenského trhu a regionu střední Evropy. Od poloviny loňského prosince je v provozu úsek dálnice D35 Opatovice nad Labem – Časy, navazující úsek Časy – Ostrov se sjezdem na Dašice by měl být hotový letos. "Díky tomu získáme rychlé napojení na dálniční síť, a Dašice tak ještě posílí svoji strategickou polohu přibližně ve středu někdejšího Československa," uvedla obchodní manažerka Kateřina Kačírková.

MD logistika je česká firma, která vznikla v roce 2002. V současnosti zaměstnává přes 500 lidí. Skladové areály má v Dašicích na Pardubicku a v Praze. Podnik má kapacitu 90.000 paletových míst. Ve skladech disponuje všemi teplotními režimy včetně možnosti zamrazování.


Zdroj: ČTK, 18. 1. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 10:15