Agris.cz - agrární portál

Spolana zmodernizovala výrobu zemědělského hnojiva na ekologičtější provoz

19. 1. 2022 | ČTK

Neratovická Spolana zmodernizovala výrobu zemědělského hnojiva na provoz šetrnější k životnímu prostředí a zároveň s vyšší kvalitou produktu. Zvýší tím schopnost vývozu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí skupiny Orlen Unipetrol Pavel Kaidl. Investice do technologie podle něj přesáhla 25 milionů korun. Spolana patří do skupiny Orlen od roku 2016.

"Vracíme se na trh s hnojivem určeným k přímému použití. Jde o první krok v rozvoji produktové škály vícesložkových hnojiv na bázi síranu amonného. Tímto krokem rozšiřujeme své produktové portfolio a zvyšujeme své exportní schopnosti," řekl ředitel Spolany Piotr Kearney. Modernizace se týkala granulované formy hnojiva, které mohou používat zahrádkáři i velkoobjemoví zemědělští výrobci. Spolana letos plánuje výrobu 45.000 tun tohoto typu hnojiva.

Obnova zařízení pro výrobu síranu amonného je součástí projektu skupiny Orlen zaměřeného na výrobu ekologicky nezávadných dusíkatých průmyslových hnojiv. "Modernizací výrobní technologie došlo k výraznému zlepšení kvality vyráběného produktu a celý výrobní proces je nyní maximálně šetrný vůči životnímu prostředí," doplnil jednatel Spolany Miroslav Falta.

Spolana vyrábí různé chemikálie, jako jsou kyselina sírová, kyselina chlorovodíková, oleum a jiné. Je také jediným výrobcem PVC a kaprolaktamu v České republice. Kaprolaktam je základní surovinou například pro výrobu polyamidových vláken, která se používají třeba při výrobě sportovního oblečení a potřeb pro vodní sporty, zimní sporty či vysokohorskou turistiku a horolezectví. Podle ekologické organizace Arnika je Spolana největším tuzemským znečišťovatelem kvůli vypouštění karcinogenů při výrobě PVC (polyvinylchloridu) a dalších surovin.


Zdroj: ČTK, 19. 1. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 03:23