Agris.cz - agrární portál

Rostoucí náklady se citelně odrazí na cenách pečiva

19. 1. 2022 | pekarske-technologie.cz

S rostoucími cenami vstupních surovin, energií, mzdových nákladů i obalového materiálu roste i cena pečiva. Ze surovin můžeme dát za příklad mimo jiné i droždí, jehož cena se v posledních letech neustále šplhala vzhůru. O tom, že se rapidně zvýšila cena energií, ví celá republika, jelikož skokové zdražení citelně zasáhlo i domácnosti. Kromě již zmíněných aspektů se na rostoucích nákladech pekáren podepsala také protikovidová opatření a nutnost nakoupit ochranné pomůcky a testy pro zaměstnance. Dle odhadů mohly celkové náklady pekáren v důsledku působení všech zmíněných faktorů vzrůst průměrně asi o 30 %.

Jak hluboko bude muset zákazník sáhnout do peněženky?

Řetězce i pekárny se snažily delší dobu držet ceny nízko, avšak v současné situaci to již není možné. Ke zdražení se uchýlil například i obchodní řetězec Kaufland, kde se cena tukového rohlíku vyšplhala na 2.30,- Kč a překonala tak dříve nepokořitelnou hranici dvou korun.

Běžný chléb stál v roce 2010 něco kolem 20,- Kč a v prosinci minulého roku to bylo již průměrně 29,82 Kč. Kolik to bude v prvním čtvrtletí roku 2022 se teprve ukáže.

Jaká reakce spotřebitelů se dá očekávat?

Pečivo je základní potravinou a většina domácností ho koupit potřebuje. Jeho cena tedy ovlivňuje spotřebitelské chování jen asi 15 % zákazníků. Navíc v posledních letech neustále roste poptávka po zdravějším a kvalitnějším pečivu, za které si zákazníci rádi i připlatí. V kurzu je nyní pečivo vícezrnné, žitné, bezlepkové či od malých řemeslných pekáren. Klasický chléb a rohlíky sice stále drží prim, avšak jejich obliba klesá.

Na druhou stranu se během prvního lockdownu spousta domácností pustila do pečení vlastního pečiva a některé z nich by zdražení mohlo motivovat se k domácí přípravě chleba vrátit.

Autor: redakce


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 19. 1. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 20:28