Agris.cz - agrární portál

ČT:Soud v kauze IT zakázek Lesů ČR potrestal čtyři obžalované podmíněnými tresty

20. 1. 2022 | ČTK

Okresní soud v Hradci Králové potrestal v kauze IT zakázek státního podniku Lesy České republiky (LČR) čtyři obžalované podmíněnými tresty. Rozsudek není pravomocný. Případ se týká zakázek z let 2008 až 2009, při kterých bylo ze státní firmy podle obžaloby vyvedeno asi 300 milionů korun. Uvedla to dnes Česká televize.

Mezi potrestanými jsou tři podnikatelé a bývalý šéf informačních technologií Lesů ČR. Jeden obžalovaný byl obžaloby zproštěn.

Vrchní státní zastupitelství v Praze před pěti lety při podání obžaloby uvedlo, že pětice je obžalována z trestného činu pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a z praní špinavých peněz. Pětice podle žalobce vyvedla z podniku kolem 300 milionů korun za fiktivní služby a peníze se přes zahraniční firmy vracely k obviněným.

Firmy spojené s obžalovanými v letech 2008 a 2009 získaly od Lesů ČR zakázku na informační systém za více než miliardu korun. Britským společnostem pak poslaly 287 milionů korun za poradenské služby, které nikdy neodvedly, napsal v minulosti server Seznam Zprávy. Další peníze mířily do tichomořské Samoy. Z ciziny se pak podle obžaloby miliony vracely zpět do Česka na účty obviněných.


Zdroj: ČTK, 20. 1. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:25