Agris.cz - agrární portál

Ovocnáři: Ceny jablek klesly a vstupy zdražily, bude problém založit úrodu

20. 1. 2022 | ČTK

Farmářské ceny jablek podle ovocnářů meziročně klesly o 15 až 20 procent a pokud se nezvýší, budou mít pěstitelé až existenční potíže. Na ovocnáře současně dopadá růst cen hnojiv, přípravků a práce. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Jablka jsou podle něj spolu s vepřovým masem jedinými zemědělskými komoditami, za které producenti dostávají méně peněz než před rokem.

"Pokud se (cenový) trend nezmění, budou mít pěstitelé potíže zakládat příští úrodu," uvedl Ludvík. Od obchodních řetězců pěstitelé podle něj nejčastěji dostávají sedm až deset korun za kilogram jablek. U nejlepších sortimentů to může být až 12 korun. Přímo na svých farmách pěstitelé prodávají kilogram jablek tak za 25 korun. V obchodní síti byla v minulém týdnu podle ČSÚ průměrná cena jablek 35,65 koruny za kilogram.

Nízké farmářské ceny podle Ludvíka způsobil přebytek levných polských jablek ve střední Evropě. "Od 1. ledna Poláci nemohou kvůli embargu vyvážet jablka do Běloruska. Extrémní zdražení lodní dopravy omezilo jejich dodávky do severní Afriky a na Blízký východ. A západní Evropa si polská jablka na svůj trh nepustí," uvedl Ludvík. V obchodech podle něj nyní paradoxně převažují česká jablka, jejichž ceny při nákupu ale obchodníci stlačili na polské ceny.

Ovocnáři tvrdí, že celý sektor pěstování ovoce je dlouhodobě nerentabilní a stále se zmenšuje. Špatná ekonomická situace ovocnářů se projevuje v trvalém úbytku sadů. Loni plochy sadů v ČR meziročně klesly o dvě procenta na 13.047 hektarů. Před deseti lety v roce 2011 bylo v ČR asi 18.200 hektarů sadů.


Zdroj: ČTK, 20. 1. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 10:29