Česká vláda dala zelenou žalobě proti Evropské komisi. Bude se soudit kvůli vracení zemědělských dotací EU

© Pixabay

Vláda dnes schválila návrh na podání žaloby na neplatnost rozhodnutí Evropské komise (EK) z listopadu 2021, podle nějž má ČR vrátit zhruba 44,1 milionu eur (v přepočtu asi 1,08 miliardy Kč) zemědělských dotací kvůli jejich nedostatečné kontrole. ČTK to potvrdil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Návrh předložil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Žaloba nemá odkladný účinek a podle prováděcího rozhodnutí EK bude ČR muset částku vrátit do rozpočtu Evropské unie. O dané peníze se tak Česku sníží jiné platby z EU. Evropská komise původně za chybné čerpání evropských zemědělských dotací v letech 2015 až 2017 vyměřila finanční korekci v přepočtu zhruba 7,5 miliardy korun, státu se ji podařilo snížit ve smírčím řízení.

Ministerstvo zemědělství nesouhlasí ani s nižší finanční korekcí, chtělo by ji buď dále snížit, nebo zajistit, aby se dotace nekrátily vůbec. Argumentuje tím, že EK staví některá auditní zjištění na výkladu, který jde nad rámec právních předpisů a nemá oporu v nařízeních Evropského parlamentu a Rady EU či jejich prováděcích předpisech. Ministerstvo také pokládá výši korekce za nepřiměřenou, unijní orgány podle něj správně nevypočítaly správní sankce za opožděné podání žádostí. Chyby vidí také v samotném řízení kolem finančních korekcí.

Jádrem sporu je výklad institutu takzvaného aktivního zemědělce. Podle něj mohli unijní podporu čerpat pouze žadatelé, kteří se skutečně živili zemědělskou činností. Cílem bylo zabránit pobírání dotací podnikateli, kteří se zemědělství nevěnují. Podle materiálu ministerstva zemědělství je argumentem pro podání žaloby to, že u institutu aktivního zemědělce EK podmínku sledování vzájemné propojenosti firem nezavedla řádným legislativním způsobem, nýbrž byla „zavedena prostřednictvím PowerPointu“. Ministerstvo uvedlo, že právní základ pro vyžadování kontroly propojenosti podniků postrádají i jiné členské státy EU.

Ministerstvo zemědělství také nesouhlasí se závěrem EK, že Česká republika neměla k dispozici informace o historickém využití půdy před rokem 2015, a proto nemohla řádně provádět kontrolu převádění travních porostů na orné půdě na trvalý travní porost. Ministerstvo zemědělství upozornilo na to, že EK při auditním šetření v roce 2020 nenašla v systému v ČR pochybení, a to včetně jeho nastavení před rokem 2015.

Komise také požaduje, aby se při výpočtu zvýšení minimální míry kontrol u opatření pro ekologizaci zemědělství do celkové nezjištěné plochy započítávala také nenalezená plocha z režimu přímých plateb za plochu (SAPS). Podle ministerstva však tato povinnost není v žádném unijním předpisu takto jednoznačně stanovena. Komise vyčítala ČR i nedostatek kontroly dotací pro začínající farmáře.

Ministerstvo ČTK sdělilo, že rozhodnutí Komise bude v některých aspektech zohledněno v administrativních a kontrolních postupech nové Společné zemědělské politiky. K samotným dotačním podmínkám podle úřadu nemá přímou vazbu. Změny v zemědělské dotační politice jsou přitom důvodem, který Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR uvedly pro svolání čtvrteční demonstrace, kdy na protest proti nastavení dotací vyjedou členové komory a svazu se zemědělskou technikou na silnice po celé ČR.

Podcast: Očekávám, že nová vláda zastropuje zemědělské dotace, říká europoslankyně Šojdrová

Po dlouhých letech vyjednávání zná EU podobu nové zemědělské politiky. Jaké jsou její hlavní cíle? Proč je potřeba podporovat zemědělce? A zasáhne nová vláda do českého plánu na rozdělení zemědělských dotací? V podcastu Evropa zblízka odpovídá europoslankyně Michaela Šojdrová.

Kalendář