Agris.cz - agrární portál

Osevní plocha pro jednu plodinu se v místech ohrožených erozí zmenší na třetinu

24. 1. 2022 | ČTK

Na třetinu by se měla zmenšit plocha pro osetí jednou plodinou v oblastech silně ohrožených erozí. Od příštího roku bude zřejmě moci činit jen deset hektarů. Uvedl to na twitteru ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Zpřísňují se tak podmínky, které musí zemědělci dodržovat, aby měli nárok na dotace. Úpravu ještě musí schválit Evropská komise. Zatím je plocha pro monokultury omezena jak v oblastech ohrožených erozí, tak i v neohrožených lokalitách na 30 hektarů. Celkově je ohrožena erozí asi čtvrtina orné půdy v Česku a zhruba 4,5 procenta orné půdy je ohroženo silně, řekl ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

"Chceme motivovat zemědělce ke zmenšování půdních bloků. Osevní plochu jedné plodiny v silně erozně ohrožených oblastech omezíme na deset hektarů," oznámil Nekula. "Podmínku jsme zařadili do upraveného Strategického plánu SZP (Společné zemědělské politiky EU, pozn. red.), platit by měla od příštího roku," doplnil ministr. Omezení plochy pro monokultury v erozně ohrožených oblastech si vláda stanovila v programovém prohlášení.

Ministerstvo navrhuje podle mluvčího úřadu ve strategickém plánu také, aby měli zemědělci možnost dobrovolně omezit plochy monokultur i v oblastech, které jsou ohroženy erozí jen mírně nebo vůbec. V těchto případech by pak farmáři získali podle Bílého finanční motivaci v rámci tzv. ekoplatby. Přesná částka zatím není určena.

Plán bude nyní podle mluvčího ministerstva do konce ledna odeslán Evropské komisi. "Evropská komise má tři měsíce na zaslání připomínek," uvedl Bílý. Po zpracování připomínek má komise půl roku na finální schválení plánu. Pokud bude schválen, začne změna platit od 1. ledna 2023.

Maximální výměra půdy pro osetí jednou plodinou se zmenšovala už v předchozích letech. Od roku 2020 byla omezena na 30 hektarů v oblastech ohrožených erozí a od začátku loňského roku činila maximálně 30 hektarů i pro oblasti mimo ohrožení. V případě nedodržení pravidel hrozí zemědělcům sankce. Podlé Bílého toto omezení zemědělci v drtivé většině dodržují.

ver rot


Zdroj: ČTK, 24. 1. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:32