Agris.cz - agrární portál

Podnik Povodí Odry chystá letos investice za zhruba 230 milionů korun

25. 1. 2022 | ČTK

Státní podnik Povodí Odry chystá v letošním roce investice za zhruba 230 milionů korun. Pokračovat bude například rekonstrukce přehrady Morávka v Beskydech. Loni podnik na investice vynaložil přes 247 milionů korun a podařilo se mu dokončit osm velkých staveb. ČTK to dnes řekla mluvčí firmy Šárka Vlčková.

Povodí Odry je správcem vodních toků a vodních děl v povodí Odry, tedy na území Moravskoslezského a částečně i Olomouckého kraje. Provozuje například přehrady Šance, Kružberk nebo Slezskou Hartu.

Generální ředitel Povodí Odry Jiří Tkáč uvedl, že podnik bude letos pokračovat ve stavebních akcích zaměřených na podporu prevence před povodněmi i na revitalizacích vodních toků. "Mezi významné akce řadíme například pokračování rekonstrukce vodního díla Morávka v Beskydech za účelem posílení jeho bezpečnosti, jehož dokončení je plánováno na rok 2023 s náklady ve výši necelých 150 milionů korun," uvedl Tkáč.

Podnik bude pokračovat v rekonstrukci levobřežní hráze na řece Ostravici v Paskově a dokončí úpravy Vidnavky v Kobylé nad Vidnavkou. Na bystřině Bělé v Bělé pod Pradědem bude pokračovat odstraňování loňských povodňových škod.

"V letošním roce také plánujeme zahájení výstavby ochranné hráze na řece Odře a Orlovské stružce v Bohumíně-Pudlovu s plánovanými celkovými náklady ve výši 370 milionů korun nebo zvýšení ochrany Českého Těšína nákladem 25 milionů," řekla Vlčková. Tyto stavby podle ní potrvají až do roku 2025

Začnou úpravy potoka Opusty za šest milionů korun a chystají se i úpravy 2,5 kilometru dlouhého úseku řeky Ondřejnice za zhruba 32,5 milionu korun. "Z programu Revitalizace Moravskoslezského kraje bude zahájeno odstranění staré důlní zátěže na řece Lučině přes centrum města Ostravy," uvedl technický ředitel Břetislav Tureček. Doplnil, že podnik také připravuje posílení bezpečnosti vodního díla Baška na Baštici nebo druhou etapu rekonstrukce Žermanického přivaděče.

Mezi nejvýznamnější loni dokončená protipovodňová opatření patří úpravy na řece Opavě v Holasovicích, v Branicích na polském území pod Krnovem a v prostoru jezu Kunov. "Také byla dokončena rekonstrukce jezu v Jablunkově na bystřině Lomná. V rámci protipovodňových opatření a migrační prostupnosti toků byla odstraněna poslední migrační překážka na řece Mohelnici v Beskydech," dodala Vlčková.

vpl hj


Zdroj: ČTK, 25. 1. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 14:44