Agris.cz - agrární portál

Společnost Víno Zlomek & Vávra dokončuje zimní stříhání svých vinic

26. 1. 2022 | ČTK

Společnost Víno Zlomek & Vávra dokončuje v těchto dnech zimní stříhání svých vinic na Uherskohradišťsku. Práce, při níž najatí pracovníci zbavují keře vinné révy nadměrného počtu letorostů, je součástí přípravy na novou vegetační sezonu. Se stříháním začali po skončení vinobraní loni v listopadu, hotovo by mělo být do konce ledna, řekl dnes ČTK jednatel vinařství Libor Zlomek.

"Réva vinná plodí na jednoletém dřevě. A každý rok je potřeba staré dvouleté dřevo sestřihnout, zkrátit a vybrat na něm správně postavené, dobře vyzrálé a s požadovaným počtem oček dlouhé jednoleté letorosty, na kterých pak další sezonu, respektive letos, vyraší očka a bude další úroda," uvedl Zlomek. Stejnou činnost vinaři opakují v zimním období rok co rok.

V únoru budou práce ve vinici pokračovat vyvazováním révy. Březen a duben, tedy období před začátkem rašení révy, se podle Zlomka obvykle věnuje například opravě drátěnek, což jsou opěrné vinohradnické konstrukce.

Počasí, které několikaměsíční stříhání vinic doprovází, nepovažuje Zlomek za zcela zásadní. "Důležité je to, aby réva byla dobře vyzrálá. To je jeden moment. A druhý významný moment je ten, že je fajn, když jsou v průběhu prosince a ledna mrazy. Bavíme se třeba o pěti, o deseti stupních pod nulou. To je teplota, která způsobí, že houbové choroby vymrznou a vinohrad se stane sterilním pro další sezonu," řekl Zlomek, který má v podniku na starosti celý proces výroby vína.

Vinařství hospodaří na 16 hektarech vinic. Většinu z nich má v Boršicích u Blatnice, kde plánuje na jaře výsadbu dalších šesti hektarů. Necelý hektar vinic vlastní podnik v Uherském Hradišti. "Nosnými odrůdami jsou Rulandské bílé, Rulandské šedé, Chardonnay, ale je tam i Tramín, Pálava, Sauvignon, Hibernal. Nově budeme vysazovat Moravský muškát, který do této lokality bezpochyby patří, a první modrou odrůdu Cabernet Cortis," uvedl Zlomek.

Úroda v roce 2021 byla podle něj průměrná. "Za loňský rok jsme zpracovali 155.000 kilogramů hroznů. Nejsme úplně soběstační. Máme partnery v blízkém okolí, kteří pro nás pěstují hrozny," doplnil Zlomek. Vína společnosti jsou k dostání v jejím sídle v Boršicích u Blatnice, ve vinotékách, ale i v prodejnách některých obchodních řetězců. Zájemci si je mohou objednat také prostřednictvím e-shopu.

Viktor Chrást hj


Zdroj: ČTK, 26. 1. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:20