Agris.cz - agrární portál

Prodej piva v Německu loni kvůli pandemii klesl, vývoz naopak vzrostl

2. 2. 2022 | ČTK

Německé pivovary a sklady piva loni prodaly 8,5 miliardy litrů tohoto nápoje. Ve srovnání s předchozím rokem se prodej snížil o 2,2 procenta a byl nejnižší za dobu, kdy se tato statistika sleduje. Na pivovary opět dolehla pandemie nemoci covid-20, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad.

Údaje nezahrnují nealkoholická piva, sladové nápoje ani piva dovezená ze zemí mimo EU. Z celkového prodeje bylo 81,5 procenta určeno pro domácí spotřebu. Prodej na domácím trhu klesl o 3,4 procenta na sedm miliard litrů. V porovnání s rokem 2019, tedy před koronavirovou pandemií, byl loňský prodej nižší o 8,6 procenta.

Zájem o pivo v Německu slábne už delší dobu. Loni a předloni ale k poklesu výrazně přispěla koronavirová omezení, která v posledních dvou letech zavírala restaurace a bary. V roce 2020 se prodej piva snížil o 5,5 procenta. Od roku 1993, kdy vstoupila v platnost nová verze zákona o dani z piva, se objem prodaného piva snížil o 23,9 procenta, respektive o 2,7 miliardy litrů.

Nejvýraznější byl propad prodeje v lednu a v únoru, kdy v celé zemi platila uzávěra. Naopak o rok dříve ještě bylo vše otevřené. V lednu prodej meziročně klesl o 27 procent a v únoru o 19,1 procenta. Na jaře začaly úřady omezení zmírňovat.

Světlým bodem pro pivovary byl vývoz, který se zvýšil o čtyři procenta na 1,6 miliardy litrů. Vývoz do zemí EU se sice snížil o čtyři procent, vývoz mimo EU naopak o 12,7 procenta vzrostl.

Loni se také mírně zvýšil prodej pivních mixů, tedy piva smíchaného s limonádou, kolou, ovocnými šťávami a dalšími nealkoholickými příměsmi. Prodej pivních směsí vzrostl o 0,8 procenta, avšak na celkovém prodeji piva se podílel z 5,2 procenta.

Už minulý týden pivovarnický svaz uvedl, že prodej piva klesá kvůli omezení stravování v reakci na pandemii. S poklesem prodeje nejvíce bojují menší pivovary, které jsou více závislé na prodeji sudového piva v restauracích nebo na různých akcích. Řada společností také oznámila zvýšení cen, upozornila agentura DPA.


Zdroj: ČTK, 2. 2. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:27