Agris.cz - agrární portál

Někteří zemědělci považují nový dotační systém za kompromis, jiní za extrém

3. 2. 2022 | ČTK

Někteří středočeští zemědělci považují nový dotační systém za kompromis, jiní za extrém. Většinou se shodují, že nejvíce postihne velké holdingy. Podle Josefa Stehlíka z Asociace soukromého zemědělství změna ke zdražování potravin nepovede a zásadní změny ve vyplácení vyšší dotace na prvních 150 hektarů už zřejmě nenastanou. Bude však podle něj ještě možné diskutovat například o rozdělování peněz z dotačního Programu rozvoje venkova. Podle Gabriely Jeníčkové z Regionální agrární komory Středočeského kraje by rozdíl v nastavení neměl být natolik zásadní pro malá a velká hospodářství.

Agrární komora a Zemědělský svaz původně na dnešní den ohlásili, že budou pokračovat v protestech proti změnám. V úterý večer jej ale zrušili poté, co jim premiér Petr Fiala (ODS) přislíbil schůzku. Proti změnám v dotacích někteří zemědělci protestovali už 20. ledna, kdy na silnice vyjely stovky traktorů, nákladních aut a dalších strojů.

Podle Jeníčkové by menší zemědělci měli být podporováni, ale rozdíl v novém nastavení je extrémní a naopak zase znevýhodňuje větší podniky. Podle Stehlíka vláda plní svůj volební program a změna se udělat musela. "Je to slušný kompromis," řekl ČTK Stehlík a dodal, že jde o změnu přerozdělení zhruba dvou miliard z celkem 40 miliard korun. Ceny potravin podle něj ovlivňují především ceny jednotlivých komodit na evropském trhu.

V Bečvárech na Kolínsku se dnes chtěli připojit k polední spanilé jízdě s pěti traktory, při posledním protestu vyjeli se čtyřmi. Předseda okresní agrární komory Kolín Vojtěch Kšírl vidí největší problém v nekomunikaci vlády se svazem a agrární komorou. "Měli by se vyjadřovat odborníci, ne jen politici. Během tří dnů se ze stolu shodily zásadní úpravy. Když jsem si přepočítal, o kolik bychom s touto dotační politikou přišli, jde o miliony korun, které nám nepřijdou," řekl ČTK Kšírl. Celý proces je podle něj chaotický a neví, podle čeho se má řídit. V zemědělství je rok příliš krátká doba na změnu koncepce, dodal Kšírl.

Na Mladoboleslavsku dnes mělo stejně jako při prvním letošním protestu vyjet 20 traktorů. Podle ředitelky okresní agrární komory Simony Kočišové se měly sjet z různých podniků v okolí Mladé Boleslavi a jezdit kolem města. "Vadí nám nevyrovnaná podpora malých a velkých podniků a hlavně to, že pan ministr s námi nejedná, největším strašákem je, že se bude podporovat neprodukce," sdělila ČTK Kočišová.


Zdroj: ČTK, 3. 2. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:51