Agris.cz - agrární portál

Veletrhy Techagro a Motosalon se letos na jaře v Brně neuskuteční

3. 2. 2022 | ČTK

Veletrhy zemědělské techniky Techagro ani veletrh motocyklů Motosalon se letos na brněnském výstavišti kvůli pandemické situaci neuskuteční. Veletrhy Brno to dnes oznámily v tiskové zprávě. Covid také narušil dodavatelské řetězce a vystavovatelé nemají inovativní exponáty. Z obou veletrhů zbyly alespoň dílčí akce. Jde o další z mnoha veletržních akcí, které museli organizátoři po dohodě s oborovými svazy v posledních dvou letech zrušit.

Techagro se konalo naposledy v roce 2018. Velikostí a počtem vystavovatelů to byl rekordní veletrh, který obsadil všechny pavilony i mnohé venkovní plochy. V roce 2020 musel být kvůli nastupující pandemii koronaviru zrušený a ani jeho přesunutí na letošní duben nestačilo. Aktuálně je další termín přesunutého veletrhu rok 2024. Důvodem ke zrušení je absence nových exponátů, které firmy nemají kvůli omezení ve výrobě a zpomalení dodávek. "Kvůli nekončící pandemické situaci i kvůli nedostupnosti inovativních exponátů oznámila opakovaně většina členských firem Sdružení dovozců zemědělské techniky neúčast na letošním veletrhu. Je to škoda, protože podle lednového průzkumu mezi návštěvníky je o veletrh a příbuzné akce velký zájem," uvedl generální ředitel Veletrhů Brno Tomáš Moravec.

Uskuteční se alespoň veletrhy Silva Regina a Biomasa, tedy akce spojené s lesnictvím, myslivostí a technologiemi pro využití zemědělské a lesnické biomasy. Budou zkrácené o den, začnou tedy 3. dubna a skončí 6. dubna. Obohacené budou o obory včelařství, sportovní rybolov a kynologii. Zájem vystavovatelů je podobný jako v roce 2018. Prostor dostanou i vystavovatelé, kteří by na Techagro chtěli přijet.

Začátkem března se neuskuteční ani Motosalon. K nejistému vývoji pandemické situace se přidalo narušení výrobních a dodavatelských vztahů, což způsobilo zpoždění dodávek včetně uvedení motocyklových novinek na trh. Proto se Veletrhy Brno společně se Svazem dovozců automobilů a partnery rozhodl přípravy akce ukončit. Uskutečnit by se měla příští rok. "Náš obor patří k jednomu z nejvíce zasaženým výpadky dodávek komponentů, což se projevuje obecně zpožďováním distribuce nových motocyklů. Dovozci se ve většině případů potýkají s absencí novinek pro začátek sezony a s narušením termínů dodávek motocyklů všeobecně," uvedl tajemník Svazu dovozců automobilů Josef Pokorný. Podobně byl zrušený obdobný veletrh v Rakousku Moto Austria.

Motorkářským fanouškům zůstane alespoň od 8. do 10. dubna Motovíkend, který umožní setkání příznivců. Budou si moci doplnit výbavu a některé motocykly si vyzkoušet.

Zdeněk Meitner


Zdroj: ČTK, 3. 2. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 16:47