Agris.cz - agrární portál

Farma Kožichovice přidala ke skleníkům s rajčaty fóliovník na pěstování jahod

7. 2. 2022 | ČTK

Farma Kožichovice u Třebíče přistavěla k rozlehlým skleníkům s rajčaty vytápěný fóliovník na pěstování jahod. Na 3000 metrech čtverečních tam od druhé poloviny ledna roste okolo 27.000 sazenic jahodníku. První plody začnou zrát na přelomu března a dubna, řekl ČTK jednatel Leoš Zahrádka. Denní produkce by se měla postupně dostat na 100 až 150 kilogramů. Farma počítá s tím, že sklizeň jahod bude pokračovat do konce roku, pak porost obmění.

"Poptávka je poměrně velká. Hodně lidí se ptá, kdy budeme mít jahody," řekl jednatel. Farmu k jejich pěstování dovedlo to, že dovážené jahody, které jsou běžně v českých obchodech, jsou uvnitř bílé a bez chuti. Zahrádka uvedl, že jahody dlouho nevydrží a musí se utrhnout o to dřív, o co delší je doba, než se dostanou na trh. Farma nebude jahody vozit daleko. "Trhat je budeme zralé. Ráno je sklidíme a odpoledne už musí být v obchodě," řekl.

V Česku jsou podle jednatele jen asi tři větší vytápěné plochy pro pěstování jahod. Farma Kožichovice osadila technologii ověřenou pěstiteli v Nizozemí, fóliovník stál 15 milionů korun. Sazenice rostou v květináčích se substrátem, které jsou vyrovnané na dlouhých žlabech asi metr a půl nad zemí. Systém napojený na počítač sleduje vlhkost a teplotu ve fóliovníku a řídí závlahu.

V kožichovických sklenících s rozlohou 3,3 hektaru se pěstují rajčata od roku 2019. Větší část skleníků má kvůli celoroční sklizni topení i umělé osvětlení. Bez přisvětlování je 0,8 hektaru. Roční produkce rajčat na farmě byla zatím 1200 až 1400 tun.

"První dvě sezony byly z pohledu pěstování celkem úspěšné, neměli jsme žádné mimořádné události a kupodivu nás ani covid nijak nezasáhl," uvedl Zahrádka. Tento hospodářský rok, který pro farmu začal v září, ale zatížil růst cen energií, hnojiv a celková inflace. Energie podle jednatele tvoří dvě třetiny nákladů na provoz skleníků, jejich cena je teď víc než dvakrát vyšší než před rokem. "Museli jsme omezit i dobu svícení. To se podepsalo na výnosnosti, těch rajčat je o něco míň," řekl.

Zmírnit dopad zdražení zemního plynu podle jednatele farmě pomáhá to, že má své energetické centrum, a také větší počet slunečných dnů v této zimě. Přesto předpokládá, že společnost bude tento rok bez zisku a na úhradu zvýšených nákladů použije i to, co vydělala v předchozích dvou letech.

Větší výkyvy jsou podle jednatele od podzimu rovněž na trhu se zeleninou. I přes její postupné zdražování podle něj obchodní řetězce začaly tlačit na výkupní ceny. "Takže nám šla paradoxně výkupní cena oproti minulým rokům dolů," uvedl Zahrádka. Farma od svého vzniku zároveň buduje vlastní distribuční síť zaměřenou na menší obchody, kde prodává pod svou značkou. Dodává i do Brna, Českých Budějovic a Prahy. Jak Zahrádka dodal, rajčat je teď na evropském trhu méně, protože kvůli zdražení energií někteří větší dodavatelé například v Nizozemí a Belgii ukončili sezonu a přes zimu rajčata nepěstují.

Farma Kožichovice, s.r.o., zaměstnává 35 lidí, v posledním hospodářském roce měla obrat okolo 80 milionů Kč. Na skleníky za 150 milionů Kč a energetické centrum za 200 milionů Kč dostala dotace. Na energocentrum jsou napojené další tři podniky v sousedství. Kogenerační jednotky centra vyrábí z plynu elektřinu, teplo i chlad.


Zdroj: ČTK, 7. 2. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 12:04