Agris.cz - agrární portál

Tchaj-wan zmírní zákaz dovozu potravin z Japonska zavedený po havárii v Fukušimě

8. 2. 2022 | ČTK

Tchaj-wan plánuje pravděpodobně koncem února výrazně zmírnit zákaz dovozu potravin z Fukušimy a několika dalších japonských prefektur, který byl uvalen po jaderné havárii ve Fukušimě v roce 2011. O rozhodnutí dnes informovaly agentury Reuters a Kjódó s odvoláním na prohlášení mluvčího tchajwanské vlády.

Tchaj-pej se tímto krokem snaží získat podporu Tokia pro svůj záměr připojit se k dohodě o volném obchodu Trans-pacifické partnerství. O členství v něm usiluje rovněž Čína, která Tchaj-wan považuje za součást svého území. Japonsko již dříve uvedlo, že podpoří žádost Tchaj-wanu.

Tchaj-wan nadále trvá na zákazu některých potravin, například hub nebo divokých zvířat. Většina ostatních produktů se dovážet bude moci, ale po předložení radiačních testů a dokladů o původu; po příjezdu budou znovu testovány.

Světová zdravotnická organizace už v roce 2016 uvedla, že japonské úřady po fukušimské tsunami a jaderné katastrofě pečlivě monitorovaly kontaminaci potravin a zavedly vhodná ochranná opatření. Potraviny z dotčených japonských prefektur už se dnes běžně vyvážejí například do Thajska, Spojených států nebo Austrálie. Naopak Čína od zákazu dovozu dosud neustoupila, uvádí Reuters.


Zdroj: ČTK, 8. 2. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 19:02