Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 8.2. 2022

9. 2. 2022 | Agris

Pečivo zdražilo o pětinu. Patří stále mezi nejlevnější v EU, říkají výrobci

Bílé pšeničné pečivo se letos v lednu podle údajů Českého statistického úřad (ČSÚ) prodávalo skoro o pětinu dráž než loni, kilogram stál 54,89 Kč. Podle Svazu pekařů a cukrářů v ČR se pak cena běžného rohlíku zvýšila o 15 procent.

Loni vzrostl počet domácností, které si pěstují vlastní jídlo,ukázal průzkum

Vlastní jídlo si loni pěstovalo 52 procent tuzemských domácností, meziročně o osm procent více. Vyplývá to z průzkumu o vztahu lidí v Česku k jídlu během pandemie covid-19. Na 14 procent respondentů pěstování ovoce, zeleniny a chov zvířat zvažovalo.

Pivo Čechům opět zhořkne. Chystá se další zdražování, někde i o desetinu

Milovníci piva se musejí připravit na další vlnu zdražování zlatavého moku. Po podzimním růstu se cenovky v hospodách a obchodech pohnou i na jaře. Důvodem jsou růsty cen energií, surovin a některých vedlejších komponent. Především obalových kartonů či pivních korunek.

Vědci z VUT vyvinuli systém na plašení špačků ve vinohradech

Vědci z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického (VUT) v Brně vyvinuli inteligentní systém plašení špačků, který pomáhá vinařům zabránit škodám působeným nálety těchto ptáků. Univerzita o tom informovala na webu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 9. 2. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 02:22