Hlavní obsah

Do hospod se první den davy nehrnuly

Právo, orh, cie, plk

Ten, kdo očekával, že po zrušení kontrol bezinfekčnosti hospody, hostince, kavárny i restaurace okamžitě zaplaví neočkovaní hosté, spletl se. Ve čtvrtek v poledne nezaznamenaly podle reportérů Práva ve většině míst Česka tyto podniky na tržbách proti minulým dnům výrazný pohyb směrem nahoru.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Snad alespoň navečer na pivo. Máme tady i přenosy z olympiády,“ řekla Právu Zdeňka Kovalčíková z českobudějovické restaurace U Města Krumlova, která je vyhlášená dobrou kuchyní a stoly měla ve čtvrtek dost obsazené. „Z těch neočkovaných, kteří přestali chodit, jsem tady zahlédla pouze jednoho pána,“ podotkla servírka.

Slušně obsazena byla ve čtvrtek i restaurace českobudějovického hotelu Zvon na náměstí Přemysla Otakara II. „To jsou ale všechno lidé, kteří už se tu dříve prokazovali Tečkou nebo hoteloví hosté. Z těch, co přestali chodit kvůli kontrolám, tady byl na obědě jenom jeden známý,“ řekl Právu barman.

Hospody už certifikáty nekontrolují

Domácí

Karel, štamgast z Českých Budějovic, se Právu svěřil, že kvůli pravidlu o prokazování bezinfekčnosti změnil hospodu. „Chodil jsem do té samé dvacet let a oni po mně chtěli tenhle doklad. Samozřejmě že jsem si našel hospodu, kde mi nalili i bez kontroly. Vracet už se nebudu, tam, kam teď chodím, se mnou drželi v těžkých časech,“ je přesvědčen Karel.

V restauraci U Jindřišské věže nedaleko Václavského náměstí v Praze ve čtvrtek nával strávníků kolem oběda nezaznamenali. Právu to řekla servírka, která zrovna vyřídila objednávku jednoho z hostů. Protože je očkovaný, do podniku chodil i před tím.

Konečně nemusíme pořád vytahovat mobil a něco dokazovat, abychom se najedli.
návštěvníci restaurace

„Myslím si, že ti neočkovaní nepřijdou na moravského vrabce, ale na pivo,“ uvedla servírka, která v oboru pracuje třicet let. Za uvolnění je ráda, ale stolů byla krátce po poledni obsazena jen část. Jídlo tu přitom zdražili v průměru jen asi o dvě koruny.

Pásky, které bránily usednout za stůl, zmizely ve třetím patře v obchodním centru Eden v Praze 10, kde jsou restaurace. Mnoho strávníků u stolků ale nesedělo. „Mám jen kávu, potřebuju něco udělat na počítači a pokračuju dál,“ svěřil se Právu osamocený host.

O hosty neměla ve čtvrtek přes poledne nouzi ostravská Radegas­tovna na Masarykově náměstí. Už krátce po 11. hodině byly obsazeny všechny stoly. Důvodem bylo ve valné většině případů polední menu. „Konečně nemusíme pořád vytahovat mobil a něco dokazovat, abychom se najedli,“ shodla se mladá dvojice u talířů s obědem. Podle provozní restaurace je zrušení prokazování se Tečkou dobré i pro číšníky a servírky. „Je to pro ně nyní jednodušší a obsluha je rychlejší,“ doplnila provozní.

Přehledně: Jak se v Česku rozvolní opatření

Domácí

Z toho, že přes polední menu byly téměř všechny stoly obsazeny, měla radost, ale pravda se podle ní ukáže ve večerních hodinách a v příštích dnech.

Podobně smýšlí i Radka Ritnošíková z nedalekého bufetu Nový svět na rohu sousedního tzv. Kuřího rynku. Ta má za to, že ve čtvrtek dorazilo na obědy možná až o 20 procent lidí víc, než jich chodilo v posledních týdnech. „Je to jednodušší pro ně i pro nás,“ potvrdila.

Více hostů už registruje také hotel Brioni na Stodolní ulici v Ostravě či Zámek Šilheřovice, nabízející restauraci i ubytování. „Už se ozývají ti, kteří rušili akce v prosinci kvůli tomu, že někdo nebyl očkovaný nebo měl obavu. To samé platí i o svatbách a rodinných oslavách,“ poukázala manažerka obou podniků Markéta Hubyčová.

Anketa

Šetříte si na důchod?
Ano, mám důchodové spoření
59,5 %
Občas si odkládám určitou částku
4,2 %
Ne, věřím, že si s důchodem vystačím
36,3 %
Celkem hlasovalo 2907 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám