Agris.cz - agrární portál

Plzeňský Proud vyrobil za první rok 1500 hl piva, hlavně speciálů a malých sérií

17. 2. 2022 | ČTK

Plzeňský minipivovar Proud vyrobil loni, v prvním uceleném roce existence, zhruba 1500 hektolitrů speciálů a malých sérií piv. Firma, která sídlí v areálu Prazdroje, uvedla na trh 23 druhů, nejvíce ležáku a desítky. Letos plánuje Proud, který má instalovanou kapacitu až 10.000 hektolitrů, vyšší výstav, ale záleží na pandemické situaci a na počtu zásobovaných hospod. ČTK to dnes řekla sládková Lenka Straková.

"První pivo jsme uvařili v září 2020, do prodeje šlo v prosinci. Bohužel nám po 14 dnech kvůli pandemii zavřeli hospody a museli jsme se na půl roku přeorientovat ze sudů na lahve. Nějak jsme to zvládli a v něčem nám to i pomohlo," řekl ředitel Michal Škoda. Podle něj měla firma klidnější období na rozjezd a podařilo se jí otevřít zajímavé prodejní kanály jako e-shop, kavárny a bistra, kde je poptávka po třetinkových lahvích. "Přestože jsme kvůli omezením spojeným s pandemií začali plnohodnotně zavážet sudové pivo až od května, dostali jsme se během roku zhruba na 100 provozoven," uvedl. Piva z Proudu jsou také na Rohlík.cz a v Albertu a Makru v Praze a Plzni.

Pivovar, který sídlí v rekonstruované bývalé elektrárně z roku 1907, podle Škody loni ukotvil stálé portfolio čtyř svrchně kvašených piv a jednoho ležáku Ventill, tedy spodně kvašeného druhu, který je nejprodávanější. Následuje "desítka" TheMže, což je pivo typu Pale Ale, stále víc poptávaný je i nealkoholický Proovan. Ve stálé nabídce je také Soutock, tedy třináctistupňová žitná IPA, a čtrnáctka Cotel, což je pivo typu stout. Všechny druhy jsou nefiltrované a nepasterizované, pouze nealko je kvůli vysoké náchylnosti ke kontaminaci pasterizované.

Sortiment doplňují sezonní speciály a limitované edice experimentálních piv. "Jednou z klíčových hodnot je spolupráce, a to nejen s jinými pivovary, jako je Zhůřák a Zlatá kráva, ale i s dalšími partnery na přípravě zajímavých piv," řekl Škoda. Jde třeba o Pepper Saison s červeným pepřem, dále Yuzu Ale s citrusovým aroma a nejnovější Bockoffka, tedy pivo německého typu bock obohacené kávou z Kostariky. Letos plánuje Proud například pšeničné pivo stylu witbier, tmavé pivo s kokosem a pivo Brut IPA, což bude 22stupňový druh, stařený v sudech po bílém a červeném víně. Proud už loni spolupracoval s lihovarníky a vinaři, s nimiž připravil sedm produktů.

Minipivovar, jehož vlastníkem je Prazdroj, má podle původních plánů vyrábět 80 procent sudového piva. "Chtěli jsme vytvořit prostor pro vaření různých pivních stylů v malých várkách, experimentování a spolupráci s dalšími sládky a pivovary. Proud působí v nejvyšší možné míře samostatně a nezávisle na Prazdroji," uvedl už dříve mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář. Proud má vlastní vedení, stanovuje si sám portfolio piv, receptury, nákup surovin, výrobu, distribuci hlavně do velkých měst, marketing a musí si na sebe vydělat.

Václav Prokš hj


Zdroj: ČTK, 17. 2. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 00:30