Agris.cz - agrární portál

Třeboňský pivovar Regent zprovoznil linku na stáčení do plechovek

18. 2. 2022 | ČTK

Třeboňský pivovar Regent zprovoznil plničku na stáčení do plechovek. Investoval do ní osm milionů korun. Ročně tak stočí několik tisíc hektolitrů, hlavně speciálů. Je to jeho první plechovková linka, zatím si nechával stáčet externě. Pivo letos zdraží Regent o 50 haléřů až korunu na půllitru. Výstav měl loni lehce přes 60.000 hektolitrů, meziročně podobný, řekl dnes ČTK sládek Jaromír Čeleda.

Nová linka s kapacitou 3000 plechovek za hodinu byla zatím ve zkušebním provozu. Při jednom stáčení zvládne asi 100 hektolitrů. Pivovar ji umístil do prostoru lahvárenské linky a skladu. "Zaznamenali jsme zájem zákazníků o pivo v plechu. Skloubili jsme pasteraci lahvového a plechovkového piva v jednom stroji. Na lince budeme dělat malé, speciální šarže," řekl sládek. Velké objemy si nechá dál Regent stáčet externě.

Prodej v plechovkách tvoří čtyři procenta z výstavu. Regent zavádí edici speciálů v plechovkách pro každé ze čtyř ročních období. Již uvařil zimní ležák, na jaro chystá zelené bylinkové pivo. Na léto plánuje sládek méně alkoholické pivo pro cyklisty a vodáky, zvažuje i nové ochucené nealko. Již předloni začal pivovar díky pandemii víc prodávat deseti a dvacetilitrové sudy, které si lidé kupují domů, stoupá i prodej pětilitrových.

V nejbližší době zdraží Regent půllitr piva o padesátník až korunu na půllitru. "Náklady na některé suroviny rostou enormně, energie nemusím zmiňovat, nese to i tlak na mzdové náklady," řekl sládek. Kovy loni zdražily o vyšší desítky procent. Regent proto letos omezí investice. Do budoucna plánuje velkou skladovací halu v zadní části pivovaru, také nové řídicí a potrubní systémy.

Loni uvařil Regent přes 60.000 hektolitrů, podobně jako o rok dřív. "Ale proti roku 2019 to byl pořád velký pokles. Následky covidu byly stejné, ne-li horší než předloni," řekl Čeleda.

V roce 2020 měl Regent tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 85,6 milionu korun a skončil ve ztrátě po zdanění 1,6 milionu Kč. V Česku měl předloni 76 procent tržeb, vyplývá z výroční zprávy. Výsledky za loňský rok zatím pivovar nezveřejnil. Převážnou část výnosů tvoří český trh, dodávky malým řetězcům v jižních Čechách a na Vysočině. Největším odběratelem je síť Flop. Pivovar vyváží asi pětinu produkce. Nejvíc do Polska, Itálie, Velké Británie či Lotyšska. Loni mírně rostl prodej na Ukrajině, vypadly dodávky do Ruska a Běloruska. Zvyšuje se prodej nealkoholického piva a točeného citronového radleru.

Pivovar se zhruba 40 zaměstnanci patří společnosti Bohemia Regent ze skupiny Stasek. Třeboňský pivovar vznikl roku 1379. Před rokem 1914 vyráběl přes 100.000 hektolitrů ročně. Do konce druhé světové války patřil Schwarzenbergům. Poté přešel pod závod Jihočeské pivovary, z nějž se v roce 1992 stala akciová společnost. V srpnu 2000 koupila pivovar firma Bohemia Regent.


Zdroj: ČTK, 18. 2. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 15:37