Agris.cz - agrární portál

Krizový štáb Ministerstva zemědělství řeší pomoc Ukrajině a dopady ruské invaze

28. 2. 2022 | ČTK

Zasedá krizový štáb ministerstva zemědělství, řeší pomoc Ukrajině a dopady ruské invaze na zemědělství, potravinářství a příbuzné obory. Ministerstvo to dnes uvedlo v tiskové zprávě. Úřad dříve uvedl, že žádné z dováženého zboží z Ukrajiny nemá tak strategický význam a nedováží se v takových objemech, aby se v případě potřeby nedalo nahradit importem z jiných zemí.

Případné omezení dovozu z Ukrajiny podle ministerstva významným způsobem neohrozí české výrobce. "S velkou pravděpodobností neovlivní ani růst cen dotčených komodit v ČR," uvedl úřad 15. února.

Agrární zahraniční obchod ČR s Ukrajinou loni vzrostl na 5,4 miliardy korun. Vývoz z ČR dosáhl 1,4 miliardy korun, dovoz činil čtyři miliardy korun. Nejvíce do ČR dováženým zbožím je od roku 2020 nedenaturovaný ethanol nad 80 procent. Celková cena dovezené komodity loni přesáhla 1,67 miliardy korun.

Během druhého roku pandemie tak 42 procent peněz za dovezené zemědělské a potravinářské zboží z Ukrajiny připadlo na jednu z přísad dezinfekce. Meziročně šlo o růst o 30,16 procenta a proti předcovidovému roku 2019 je to o 361,85 procenta více.

Mezi velké dovozce agrární produkce Ukrajiny v EU patří Nizozemsko, Španělsko, Německo a Itálie. EU se podle místního zástupce pro zemědělství na Ukrajině Jegora Rešetnyka na ukrajinském agrárním vývozu loni podílela z 30,1 procenta. Server Politico dříve uvedl, že Ukrajina je pro EU čtvrtým největším externím zdrojem jídla dodávajícím 4,9 procenta potravin.

Boje s útočící ruskou armádou trvají na Ukrajině pátým dnem. Rusové postupují z různých směrů do nitra země. Obránci stále drží ukrajinskou metropoli Kyjev, kterou se ruské jednotky snaží obklíčit. Ruští vojáci se v noci na dnešek znovu pokusili prolomit obranu Kyjeva, všechny jejich pokusy ale selhaly, uvedla ukrajinská armáda.


Zdroj: ČTK, 28. 2. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 03:34