Agris.cz - agrární portál

Středočeští zemědělci loni sklidili meziročně více obilovin, vyšší byl i výnos

1. 3. 2022 | ČTK

Středočeští zemědělci loni sklidili meziročně o tři procenta více obilovin, vyšší byl i hektarový výnos. Celkem sklizeň činila 1,63 milionu tun obilovin. Oproti předloňsku vzrostla u luskovin, brambor, cukrovky, chmele, vinné révy či jablek, naopak méně se sklidilo řepky a kukuřice na zeleno a siláž, informoval dnes ČTK v tiskové zprávě vedoucí oddělení informačních služeb Krajské správy ČSÚ pro Středočeský kraj Pavel Hájek.

"Sklizeň obilovin ve Středočeském kraji vzrostla třetím rokem po sobě a sklizený objem za rok 2021 byl nejvyšší za posledních pět let," uvedli statistici. Region byl z mezikrajského pohledu největším producentem většiny zemědělských plodin, výjimkou byly brambory a méně pěstované komodity jako například chmel či vinná réva.

Ve středních Čechách výrazně stoupl objem sklizené jarní pšenice a kukuřice na zrno, naopak mírně ubylo ozimého ječmene, žita a triticale. Nejčastěji sklizenou obilovinou byla pšenice ozimá, která tvořila téměř dvě třetiny sklizených obilovin. Plocha osetá obilovinami loni v kraji zabírala zhruba 260.000 hektarů, ve srovnání s předchozím rokem byla osevní plocha menší o 1000 hektarů.

V celé ČR sklidili zemědělci oproti roku 2020 přibližně o jedno procento více obilovin, nárůst zaznamenala polovina krajů. Středočeský kraj je dlouhodobě největším producentem obilovin mezi kraji, na celorepublikové sklizni za rok 2021 se podílel téměř jednou pětinou.


Zdroj: ČTK, 1. 3. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 14:42