Agris.cz - agrární portál

Evropští výrobci hnojiv kvůli drahému plynu snižují výrobu

10. 3. 2022 | ČTK

Evropští výrobci hnojiv, jako jsou firmy Yara International a Borealis, nyní snižují výrobu. Hlavní příčinou je růst cen zemního plynu, které se zvyšují v reakci na invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Snížení výroby hnojiv podle expertů může vést k dalšímu růstu cen potravin, které jsou už teď na rekordech, upozornila agentura Bloomberg.

Ruská invaze rozbouřila trhy s komoditami a na rekord zvýšila cenu zemního plynu, který je hlavní surovinou pro výrobu dusíkatých hnojiv. To nutí výrobce omezit výrobu čpavku, zvyšují se kvůli tomu ceny vstupů v zemědělství a narůstá i riziko celosvětového potravinového šoku.

Norská firma Yara dočasně omezuje výrobu v italském městě Ferrara a ve francouzském Le Havre. Produkce čpavku a močoviny v jejích evropských závodech tak do konce tohoto týdne klesne na 45 procent kapacity. Oba závody vyrobí ročně jeden milion tun čpavku a 900.000 tun močoviny.

Zemní plyn se používá jako základní surovina pro dusíkatá hnojiva, obvykle se na výrobních nákladech podílí 80 procenty. Ceny termínových kontraktů na plyn jsou ale nyní v Evropě desetkrát vyšší než před rokem. Světové ceny potravin minulý měsíc, kdy začala válka na Ukrajině, vystoupily na rekord. Ukrajině se pro její zásadní význam v pěstování přezdívá obilnice Evropy.

Společnost Borealis, což je další evropský producent hnojiv, kvůli prudkému růstu cen plynu také snižuje kapacitu výroby čpavku. Zvažuje z ekonomických důvodů i zastavení výroby.

Výrobu čpavku dočasně zastavuje maďarský producent Nitrogenmuvex. "Za několik dní budou zavřené i naše závody na výrobu hnojiv, protože máme omezenou skladovací kapacitu čpavku," uvedl ředitel pro strategii Zoltán Bige.

Podle odvětvové organizace Fertilizers Europe stejný postup zvažují i další výrobci hnojiv. Mluvčí Lukasz Pasterski uvedl, že pro firmy je při současných cenách plynu riskantní ukládat svou produkci do skladů pro pozdější prodej.

Prakticky všechny hlavní plodiny ve světě jsou závislé na vstupech, jako je potaš a dusík. Bez jejich stálého přísunu budou mít zemědělci ztížené podmínky pro pěstování prakticky všeho, od kávy přes rýži až po sóju. Důležitým dodavatelem hnojiv je také Rusko.

Prudce rostoucí ceny plynu mají negativní dopady na energeticky náročná průmyslová odvětví. Také výrobci papíru Norske Skog a Pro-Gest tento týden zastavili výrobu v Rakousku a v Itálii. Společnost Pro-Gest uvedla, že prodejní cena tuny papíru je nižší než náklady na energii nutné k jeho výrobě.

V severní Itálii oznámilo zastavení výroby i několik oceláren, které chtějí činnost obnovit až po poklesu cen. Podle deníku Corriere del Veneto by mohlo být posláno na nucenou dovolenou asi 1500 zaměstnanců.


Zdroj: ČTK, 10. 3. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 23:19