Agris.cz - agrární portál

Potravinová banka na jihu Moravy vydala pro uprchlíky přes 27 tun potravin

25. 3. 2022 | ČTK

Potravinová banka pro Brno a Jihomoravský kraj vydala na pomoc uprchlíkům z válkou postižené Ukrajiny od konce února více než 27 tun potravin a drogerie. Nejvíce potravin a dalšího zboží do potravinové banky cíleně pro pomoc Ukrajincům věnovali soukromí dárci i firmy, a to třetinu shromážděného množství. ČTK to řekla Veronika Marková z Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj.

"Pomoc neposkytujeme přímo konkrétním jednotlivcům, ale pouze prostřednictvím spolupracujících organizací, které mají s přímou pomocí potřebným letité zkušenosti a mohou lépe zareagovat na jejich požadavky. Jelikož jde ale o mimořádnou situaci, nejsme schopni sledovat, komu jde pomoc opakovaně a kdo je podpořen jednorázově. S jistotou vám ale mohu říct, že doposud jsme podpořili více než 1000 jedinců," uvedla Marková.

Organizace, která potřebuje potraviny nebo drogerii pro uprchlíky z Ukrajiny v potravinové bance vyzvednout, pošle předem objednávku. V ní může upřesnit druhy zboží, které potřebuje, případně například věk a počet dětí. "My pak objednávku připravíme podle požadavků, většinou jde o mix suchých trvanlivých potravin, část tvoří dětské přesnídávky, příkrmy i sušená mléka a základní hygienické potřeby, tedy kartáčky na zuby, pasty, sprchové gely, plenky a vlhčené ubrousky," uvedl Jakub Lofítek, který ve skladu potravinové banky pracuje.

V některých případech organizace upřesňují, že potřebují takové potraviny, které nevyžadují vaření, protože jejich klienti jsou ubytovaní například v tělocvičně.

Do potravinové banky přibývají na pomoc utečencům zásoby ze sbírek přímo v obchodních řetězcích, ale také z darů soukromých osob a firem. "Ze sbírek z velkoobchodů k nám doputovalo přibližně devět tun hmotné pomoci, od soukromých dárců i firem více než deset tun. Jsme za tento zájem velice vděční. Situace je nyní značně proměnlivá a ze dne na den se mění požadavky jak na množství poptávaných komodit, tak i na druh pomoci jako takové. Jediné, co s jistotou můžeme říct, je, že jsme teprve na začátku a máme před sebou měsíce, ne-li roky, aktivní spolupráce mezi námi, organizacemi, asistenčním centrem na výstavišti, obcemi i širokou veřejností. A my uděláme maximum, abychom pomohli co nejvíce, aniž bychom ohrozili nebo jakkoliv omezili v potravinové pomoci naše stávající odběratele," dodala Marková.


Zdroj: ČTK, 25. 3. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 08:05