Agris.cz - agrární portál

Firmě Europasta rostly tržby i zisk, kvůli vyšším nákladům těstoviny zdražila

28. 3. 2022 | ČTK

Firma Europasta SE, která vyrábí a prodává těstoviny, měla loni tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 1,32 miliardy korun. Meziročně stouply o 2,4 procenta. Zisk po zdanění vzrostl o 68 procent na 17 milionů. Loni prodala 58.127 tun těstovin, meziročně o čtyři procenta méně. Letos chce firma s 200 zaměstnanci investovat přes 50 milionů Kč. Kvůli rostoucím nákladům zdražila. Vyplývá to z výroční zprávy. Firma vlastní značku Zátkovy těstoviny a Adriana.

Společnost zažila v roce 2020 kvůli covidové pandemii velký růst poptávky s extrémními výkyvy a s problémy ji pokrýt. Loni se pak potýkala s narušenými dodavatelskými řetězci a inflací. Tento trend přinesl tlak na ceny vstupů, a to ve většině klíčových nákladových položek.

"Z těch se pak zásadním problémem stal růst cen tvrdé pšenice, ovlivněný zejména neúrodou v klíčové pěstitelské zemi – Kanadě. I cenový vývoj druhé klíčové komodity, potravinářské pšenice, byl v posledním čtvrtletí roku poměrně překotný. Nákladový vývoj se stal zásadním pro další obchodní kroky společnosti na trhu, spojené se zdražováním našich výrobků, zejména v posledním čtvrtletí roku a na počátku roku 2022," uvedl předseda představenstva Pavel Hrdina.

Loni prodala firma 58.127 tun těstovin, což byl pokles o čtyři procenta, ale rok 2020 byl podle firmy prodejně velmi silný. Společnost semlela loni 48.488 tun pšenice, meziročně o 4,5 procenta méně. Pokles objemu firmě kompenzoval růst prodejních cen. Čistý zisk přes 17 milionů hodnotí s ohledem na nákladový růst jako uspokojivý. Letos splatí firma všechny dlouhodobé investiční úvěry, spojené s investicemi předchozích deseti let. Aktuální investice platí z běžných provozních prostředků. "Rozpočet na rok 2022 je opět růstový, jak objemově, tak v tržbách," uvedl Hrdina. Firma chce zvýšit provozní ziskovost, je podle ní nedostatečná. Loni i předloni měla provozní zisk kolem 25 milionů Kč.

Firma loni investovala 31,2 milionu, hlavně do výroby v Litovli, do balení. Letos plánuje nejvýznamnější část investic v Boršově nad Vltavou, a to do expedice krmných výrobků (krmné mouky a otrub) a balírny mouk.

Tři čtvrtiny produkce vyrábí firma v Litovli, v Boršově nad Vltavou dětskou krupičku, válcované těstoviny a provozuje tam pšeničný mlýn. Europasta nabízí 450 druhů výrobků, vyváží téměř polovinu produkce. Roční kapacita je 75.000 tun těstovin. Pracuje se v třísměnném provozu. Dělníci mají průměrný plat 26.000 až 27.000 Kč.

Bratři Vlastimil a Dobroslav Zátkové zahájili v Boršově nad Vltavou provoz první těstárny Rakouska-Uherska v roce 1884. Potomci rodiny prodali v roce 2000 akcie firmě Europasta. Hrdina drží třetinu, další stejně velké akciové podíly mají španělská těstárenská firma Gallo a portugalská Cerealis.

vkc gcm


Zdroj: ČTK, 28. 3. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 06:43