Agris.cz - agrární portál

Vinné sklepy Skalák mají titul šampiona ze soutěže Sauvignonů v Portugalsku

30. 3. 2022 | ČTK

Vinařství Vinné sklepy Skalák ze Skalky u Kyjova na Hodonínsku získalo titul šampiona na mezinárodní soutěži vín odrůdy Sauvignon v Torres Vedras v Portugalsku. Vinařství získalo titul šampiona v kategorii sladkých vín, celkem vína z Moravy získala na Concours Mondial du Sauvignon 15 medailí. V tiskové zprávě o tom informoval Vinařský fond, který účast vinařů na zahraničních soutěžích finančně podporuje.

V krátké době je to další titul šampiona na tematických soutěžích Concours Modial de Bruxelles, titul šampiona získal v polovině března Znovín Znojmo na soutěži růžových vín ve Španělsku.

Sauvignony z jižní Moravy získaly v konkurenci 1120 vín téže odrůdy z 23 zemí světa celkem 11 zlatých a čtyři stříbrné medaile. Šampionem kategorie sladkých vín se stal Sauvignon, slámové víno 2015, který nedávno získal velkou zlatou medaili na další mezinárodní soutěži vín Berliner Wein Trophy 2022. Zlatou medaili přidalo vinařství ještě za Sauvignon, výběr z hroznů 2019.

"Hrozny šampiona pochází ze Slovácké podoblasti, víno má sytou zlatožlutou barvu, bohatou rozinkovo-medovou vůni s nádechem sušeného ovoce a plnou, lehce kořenitou, dlouhotrvající šťavnatou chuť," popsal Petr Soják, sklepmistr, technolog a sommelier Vinných sklepů Skalák.

Nejvíce medailí získalo na soutěži Sauvignonů B/V vinařství z Ratíškovic, z Portugalska veze tři zlaté a jednu stříbrnou medaili, vinařství Znovín Znojmo a Arte Vini získala shodně jednu zlatou a jednu stříbrnou medaili.

Soutěž Concours Mondial du Sauvignon je navržena tak, aby veřejnosti představila Sauvignon jako všestrannou odrůdu révy vinné a zároveň propagovala kvalitní odrůdová vína z ní vyrobená. Aby zajistili vysokou úroveň soutěže, pořadatelé provádějí následné kontroly oceněných vín i po soutěži, a to jejich porovnáním s anonymně zakoupenými vzorky ze stejné šarže.

ska hj


Zdroj: ČTK, 30. 3. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 13:08