Agris.cz - agrární portál

Jihočeská firma efko, která vyrábí konzervovanou zeleninu, zvýšila tržby i zisk

4. 4. 2022 | ČTK

Firmě efko cz, která ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku vyrábí konzervovanou zeleninu, stouply loni meziročně tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží o necelá tři procenta téměř na 457 milionů Kč. Zisk po zdanění vzrostl o 35 procent na 9,2 milionu. Loni firma vedle jiného zmodernizovala plnič zelí. Vyplývá to z výroční zprávy.

"Rok se zařadil mezi ty obtížnější. Druhé pololetí přineslo další vlnu covidové nejistoty a rok končíme s velkým otazníkem, v podobě budoucího vývoje všech vstupních nákladů, především cen energií," uvedli ve zprávě jednatelé. Provozní zisk loni firma zvýšila o 16 procent na 17,1 milionu korun.

Efko cz dodává hlavně řetězcům, významným partnerem je také Rohlík.cz, s nímž předloni firma zněkolikanásobila obrat. Jak uvedla, velkou část trhu sterilované zeleniny tvoří výrobky pod privátní značkou, které společnost také vyrábí. U značkových výrobků roste podle ní zájem o okurky nebo zelí, a to především při slevách, které řetězce avizují v letácích.

V letech 2010 až 2020 investovala firma 200 milionů korun. Letos chtěla začít stavět novou výrobní halu a další prostory za 250 milionů Kč s rozlohou přes 5000 metrů čtverečních. Součástí by měla být třetí linka na sterilovanou zeleninu, řekl ČTK již dříve jednatel společnosti Tomáš Kučera.

V roce 2020 firma zpracovala kolem 10.000 tun surovin. Z toho bylo 3800 tun okurek, dále papriky, feferonky, zelí a červená řepa. Zeleninu kupuje v ČR, Německu a Rakousku, stříbřité cibulky bere z Itálie. Kolem pětiny produkce vyváží na Slovensko, do Polska, Bulharska, Maďarska i Rumunska. V roce 2020 byla roční produkce 26 milionů sklenic. Loni firma plánovala růst až o čtyři miliony sklenic.

Efko cz, jež má 85 zaměstnanců a v sezoně přibírá až 60 lidí, vyrábí produkty i pod značkou Machland. Závod ve Veselí nad Lužnicí funguje od roku 1997 v areálu bývalého podniku Fruta Rekord. Firma patří pod rakouský koncern efko Frischfrucht und Delikatessen.


Zdroj: ČTK, 4. 4. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 03:50