Agris.cz - agrární portál

Myslivec: Trofeje nejsou jen památkou na lov, vypovídají také o stavu zvěře

5. 4. 2022 | ceskenoviny.cz

Chovatelská výstava trofejí myslivců z Brna a Brněnska doplňuje lesnické a myslivecké expozice na veletrhu Silva Regina na brněnském výstavišti. Vystavené trofeje pocházejí pouze ze zvěře ulovené v loňském roce. Předseda okresního mysliveckého spolku Brno-město Zdeněk Živěla ČTK řekl, že nejde pouze o památku na lov, ale také o hmatatelný doklad stavu zvěře, která na konkrétním území žije.

"Není žádná povinnost, aby lovec odevzdal trofej na chovatelskou přehlídku. Ale je to užitečné pro honební spolky, aby mohly porovnat zvěř, která se vyskytuje v jejich teritoriu. To, jak se zvěři daří, se samozřejmě projeví i na trofejích, projevuje se na ní takzvaný vitalita zvěře. Jednoduše řečeno, poznáte, jak dobře živená je zvěř na určitém území," řekl Živěla.

Každý honitba má pro daný rok stanovený povinný odlov zvěře, který určí počet kusů, lovec pak rozhoduje, který kus odloví a který nechá z chovatelských důvodů.

Chovatelské záměry ale někdy zhatí i autonehody nebo pytláci. Ti škodí ve všech revírech a neohlížejí se na sezonu nebo naopak čas hájení zvěře, i v době, kdy se rodí mláďata. "Je to organizovaná aktivita, v posledních letech se hodně rozmohlo lovení z auta. Pytláci navíc rádi loví v oborách, kde zvěř nemá kam utéct. Na volném trhu je dostupné špičkové vybavení, takže často jsou vybaveni přístroji pro noční vidění, termovizí i tlumiči výstřelů," dodal Živěla.

Pytláci své úlovky pravděpodobně prodávají do restaurací, kde je zvěřina žádaným masem. Prodejní cena zvěřiny je vysoká, i když od myslivců ji nákupčí vykupují za poměrně nízké ceny. Někteří pytláci dokonce loví takzvanými chladnými zbraněmi - tedy pomocí luků nebo kuší. Do nich je možné koupit lovecké šípy, které jsou stejně ničivé jako výstřel ze střelné zbraně.

Veletrhy Silva Regina a Biomasa pokračují na brněnském výstavišti až do středy.

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 5. 4. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 23:31