Agris.cz - agrární portál

Ukrajinský ministr financí varuje před vysokými globálními cenami potravin

5. 4. 2022 | ČTK

Ukrajinský ministr financí Mykola Solskyj varuje před vysokými celosvětovými cenami potravin v důsledku pokračující ruské invaze na Ukrajině. Čeká ale dobrou sklizeň a doufá, že Ukrajina bude moct obilí vyvézt. Informovala o tom agentura Reuters.

Solskyj řekl, že problémová je situace s palivem. Pohonné hmoty jsou potřeba při jarním setí, dodal.

Agentura Reuters v pátek informovala, že Rusko podle Spojených států ničí zásobníky na obilí na Ukrajině. USA to dokládají fotografiemi, které zpravodajové Reuters viděli a které podle nejmenovaného amerického činitele ukazují, jak závažný dopad má ruská vojenská agrese vůči Ukrajině na globální zásobování potravinami. Ukrajina byla v sezóně 2020/21 čtvrtým největším vývozcem obilí na světě.

Náměstkyně amerického ministra zahraničí Wendy Shermanová minulý týden při jednání Rady bezpečnosti OSN uvedla, že Rusko bombardovalo nejméně tři civilní lodě vezoucí zboží z přístavů v Černém moři dále do světa. Jednu z nich měla pronajatou firma podnikající v zemědělství.

Černé moře je klíčovou tepnou pro dopravu obilí a dalších komodit.


Zdroj: ČTK, 5. 4. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 23:26