Agris.cz - agrární portál

Znojmo vyzývá obyvatele, aby přišli sázet stromy do nového lesoparku

5. 4. 2022 | ČTK

Znojmo opět vyzývá své obyvatele, aby přispěli k výsadbě nového lesoparku, který vznikne místo pole. Týden po Velikonocích, tedy v sobotu 23. dubna, se koná akce s názvem Zalesníme spolu Přímětice. Cílem je vysadit zcela nový lesopark v městské části Přímětice, který bude větší než čtyři hektary. Vysázet se má 14.000 stromů a keřů, uvedl v tiskové zprávě mluvčí města Soňa Bystřická. Loni lidé pomáhali obnovit kůrovcem zničený les v Mramoticích.

Město připravovalo založení nového lesoparku dva roky. Jeho smyslem je přeměnit část zemědělsky využívané krajiny v prostor pro odpočinek pro současníky i další generace. Součástí bude i Alej zamilovaných, jejíž součástí bude 88 třešní. Každý z těchto stromů si lidé mohou adoptovat. Částkou půl milionu korun na vznik lesoparku přispěje i společnost Nevoga, jinak výsadbu město hradí ze svého rozpočtu.

Ředitel Městských lesů Znojmo Zdeněk Trojan vnímá vznik lesoparku jako návrat k dřívější mozaikovitosti krajiny, která byla zničena v době vlády komunistů ve druhé polovině minulého století. "Jen těmito kroky je možné zastavit úbytek biodiverzity, erozi a podpořit pestrost krajiny," řekl Trojan.

Akce začíná v 9:00 na polích mezi sídlištěm a obchvatem. Pro dobrovolníky bude připraveno potřebné nářadí a pracovní rukavice, budou mít zajištěné i občerstvení. Připraven bude také doprovodný program pro děti. Organizátoři dobrovolníky vyzývají, aby využili k dopravě kyvadlovou autobusovou přepravu zdarma.


Zdroj: ČTK, 5. 4. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 21:00