Agris.cz - agrární portál

Výrobce oříšků Alika letos do modernizace technologií investuje 25 mil. Kč

6. 4. 2022 | ČTK

Společnosti Alika, která sídlí v Čelčicích na Prostějovsku a je největším tuzemským výrobcem pražených oříšků, sušeného ovoce a slaných tyčinek, letos plánuje investovat zhruba 25 milionů korun do nových technologií zvyšujících výrobní kapacitu a také do úprav zaměřených na úsporu elektrické energie. "Běžně se tyto investice projeví až v roce následujícím, jelikož dodání některých linek, které jsme zakoupili, může trvat i více než rok," sdělila dnes ČTK jednatelka společnosti Alika Jana Kremlová.

Firma Alika letos například investovala 5,5 milionu korun do vestavěné ocelové galerie, která zajistí plnění balicích linek samospádem. Tento proces ušetří společnosti desítky dopravních pásů a umožní snížit spotřebu elektrické energie. "Letošní rok je u nás také ve znamení startu k automatizaci výroby. Plně automatickou linku na velkospotřebitelské balení uvedeme do provozu v prvním čtvrtletí. Zaměstnancům tak odpadne ruční manipulace s produkty o hmotnosti 25 kilogramů," uvedla Kremlová.

Letos společnost Alika pořídí také rentgen, různé druhy detektorů a na seznamu investic je i fritovací linka, která zvýší kvalitu pražení ořechů na slunečnicovém oleji. Například do rentgenu Alika investuje více než 3,2 milionu korun. Tato nová technologie firmě umožní zvýšit kvalitu ořechů, sušeného ovoce a semínek, jelikož odstraní cizí příměsi. Jeden z pořizovaných detektorů je mobilní.

V účetním roce 2020/2021 do loňského března společnost Alika zvýšila čistý zisk na 8,5 milionu korun z 1,8 milionu korun v roce předchozích. Tržby Aliky se ale meziročně snížily o 12,2 milionu korun na 444,8 milionu korun. Hospodaření firmy poznamenala pandemie nového koronaviru, která měla negativní dopad na maloobchodní prodej. "Pokles (obratu) byl způsoben omezenými či pozastavenými dodávkami celé řadě zejména menších odběratelů," uvedla ve výroční zprávě Kremlová. Ve finančních plánech na letošní rok vedení firmy Alika počítá s tržbami na úrovni 440 až 460 milionů korun.

Většinu produkce Alika prodává na českém trhu, kde v účetním roce 2020/2021 utržila 395 milionů korun. Firma exportovala zboží za 56,2 milionu korun. Export míří především na Slovensko, do Německa, Polska, Rakouska a Nizozemska. Mezi hlavní odběratele z řad obchodních řetězců v ČR patří společnosti Makro, Kaufland, Ahold a Globus. Značnou část produkce odebírají pekařské velkoobchody i regionální obchodní sítě. Firma provozuje také e-shop.

Alika ročně v Čelčicích vyrobí několik tisíc tun zboží. Třetinu tržeb v účetním roce 2020/2021 získala z prodeje arašídů. Druhou nejprodávanější položkou byly mandle, za kterými následoval mák, kešu ořechy a pistáciové oříšky. Firmu Alika založily v březnu 1992 dvě fyzické osoby. Společnost má zhruba osm desítek pracovníků.


Zdroj: ČTK, 6. 4. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 00:14