Agris.cz - agrární portál

Asociace jedná s koaličními stranami o stavu českého zemědělství a potřebných změnách

6. 4. 2022 | ASZ

Zástupci Asociace soukromého zemědělství ČR, předseda Jaroslav Šebek a místopředsedové Jan Štefl a Jan Staněk, diskutovali na konci března s poslancem Karlem Smetanou, který v KDU-ČSL zastupuje odbornou komisi pro venkov a zemědělství, a zároveň je místopředsedou Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny PČR a členem Výboru pro životní prostředí. Hlavními tématy jednání byl současný stav českého zemědělství či nevyvážená distribuce národních podpor pro zemědělce.

Karlu Smetanovi jsme nastínili pohled Asociace na současnou strukturu českého zemědělství, které se potýká s celou řadou problémů – od znehodnocování půdy, drancování krajiny až po nedostatečné zpracovatelské kapacity či dlouhodobou nesoběstačnost některých odvětví. ASZ ČR považuje za klíčové řešení větší diverzifikaci zemědělských subjektů a jejich vyváženou podporu ze strany MZe. Čím pestřejší bude skladba hospodařících subjektů a jejich produkce, tím bude celý zemědělský sektor odolnější a soběstačnější. Je tedy velmi žádoucí, aby současná koalice nadále podporovala programové prohlášení vlády a nepokračovala ve šlépějích předchozích vlád, které upřednostňovaly zejména intenzivní velkovýrobu. Ta je dozajista důležitá, ale zároveň není všespásná a je, oproti menším podnikům a rodinným farmám, které mají obecně daleko komplexnější a udržitelnější přístup k hospodaření, velmi zranitelná vůči negativním změnám. Rodinné podniky jsou navíc důležité z dlouhodobého hlediska, neboť zajištují kontinuitu a vychovávají pokračovatele.

Ministerstvo zemědělství chce do roku 2027 převést 22 % zemědělské půdy do ekologického zemědělství (o necelých 7 % více než doposud). Nicméně současní ekologičtí hospodáři mají značný problém s odbytem své produkce. Karel Smetana by rád podpořil návrh, aby státní instituce (školy, státní správa apod.) ve svých stravovacích zařízeních více podporovaly odběr biopotravin od českých zemědělců. S tímto, ale i s dalšími zajímavými tématy bychom rádi pokračovali na dalších společných jednáních s Karlem Smetanou.

Za hlavní kancelář ASZ ČR Anna Chládová


Zdroj: ASZ, 6. 4. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 16:10