Agris.cz - agrární portál

Svaz zpracovatelů masa nesmí zveřejňovat předpověď vývoje cen, upozornil ÚOHS

6. 4. 2022 | ČTK

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) upozornil Český svaz zpracovatelů masa na to, že komentáře jeho představitelů k možnému vývoji cen na trhu mohou být ve střetu se zákonem o ochraně hospodářské soutěže. Díky tomu, že svaz na upozornění ÚOHS reagoval vstřícně a zaručil se, že v budoucnu se takového chování vyvaruje, nezahájil ÚOHS správní řízení a věc vyřešil pomocí takzvané soutěžní advokacie. Informoval o tom v tiskové zprávě.

"Vyjádření profesních sdružení k budoucímu cenovému vývoji Úřad vnímá jako potenciální narušení hospodářské soutěže, protože se může jednat o jednu z forem zakázané dohody mezi členy sdružení. Sdružení soutěžitelů by nemělo nikdy komentovat budoucí vývoj cen, a to ani formou predikce či doporučení, neboť může ovlivnit soutěžní chování svých členů stejně jako kartelová dohoda v horizontální úrovni trhu," vysvětlil úřad podstatu problému.

Odhady a komentáře k předpokládanému vývoji cen na trhu mohou zveřejňovat jednotlivé společnosti, tedy jednotliví členové svazu, samostatně a svým jménem jako součást zamýšlené individuální strategie. Není možné je prezentovat za svaz jako sdružení firem.

"Orgány svazu věc projednaly a poskytly ÚOHS záruky, že k soutěžně problematickému chování již nebude napříště docházet," uvedl úřad.

Tuto takzvanou soutěžní advokacii, kdy ÚOHS upozorní na chybu, která je v rozporu se soutěžním právem, a jedná s příslušnou institucí o nápravě, využil úřad od loňského podzimu několikrát, vždy ve vztahu k pochybení některého oborového sdružení. Kromě komentování cen šlo například o zveřejnění průměrných sazeb na internetových stránkách nebo o snahu zavést jednotný ceník.


Zdroj: ČTK, 6. 4. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 17:08