Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 6.4. 2022

7. 4. 2022 | Agris

Bezprecedentní nárůst nákladů. Prodávat česká jablka se nevyplácí, tvrdí sadaři

Kvůli sankcím proti Rusku se na evropský trh ve velkém množství valí jablka z Polska. A to tlačí ceny dolů na celém kontinentu. Problém s cenami je ale dlouhodobý a sadaři i prodejci ovoce z Pardubického kraje se shodují, že prodávat česká jablka se už moc nevyplatí.

Zelináři: Farmářské ceny zeleniny stagnují, ceny v obchodech rostou

V posledních letech se podle zelinářů výrazně zvětšuje rozdíl mezi farmářskými cenami zeleniny, které stagnují, a její průběžně rostoucí konečnou cenou na pultech obchodů. "Spotřebitelské ceny jsou často vyšší i více než o 100 procent.

Sledujme marže řetězců a omezme nárůst ekologických ploch, žádá zemědělský výbor

Sněmovní zemědělský výbor na svém úterním krátkém jednání odsouhlasil napříč politickým spektrem usnesení, které by mělo pomoci zvládnout současnou kritickou situaci v zemědělství. Poslanci žádají lidoveckého ministra zemědělství Zdeňka Nekulu, aby například vládnímu kabinetu představil návrh na sledování výše marží obchodních řetězců.

Průzkum Agrární komory: Zemědělci kvůli změnám dotací omezí produkci

Více než polovina zemědělců plánuje kvůli změnám dotací omezit produkci. Ukázal to průzkum Agrární komory, která se Zemědělským svazem spustila společnou kampaň, v níž varuje před dalším růstem cen potravin a omezením chovů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 7. 4. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:26