Agris.cz - agrární portál

Pivovar Nymburk loni vystavil 183.000 hektolitrů piva, meziročně o pět pct méně

8. 4. 2022 | ČTK

Pivovar Nymburk, který vaří Postřižinské pivo, loni vystavil 183.000 hektolitrů piva, o pět procent méně než v roce 2020. Na vývoz do více než 20 zemí šlo 16 procent. Na ruský trh, který patřil k větším zahraničním trhům pivovaru, od zahájení válečného konfliktu na Ukrajině pivovar nedodává. ČTK to dnes sdělil ředitel pivovaru Pavel Benák. Pivovar podle něj bude i přes řadu negativních vlivů v zisku, hospodářský výsledek za loňský rok bude znám v červnu. Prodej v letošním roce si Benák netroufá odhadnout.

Pivovar se potýká s rostoucími provozními náklady. "Největší nárůsty jsou ve spotřebě elektrické energie a plynu, jsou až násobné. Řada dalších vstupů se zvýšila o deset až 30 procent a některé se za poslední čtyři měsíce zdražují poněkolikáté, například obalové sklo, etikety, sanitační a dezinfekční prostředky," uvedl Benák. Vzhledem ke zvyšování nákladů Pivovar Nymburk zdražil pivo už loni v prosinci. "Turbulentní cenový vývoj však signalizuje, že zdražování bude častější, než kdy byli naši zákazníci zvyklí," doplnil.

Práce na budování pivovarské prodejny a restaurace s ubytováním pro 48 hostů, které začaly před třemi lety, musely být podle Benáka pozastaveny. Důvodem byla nejprve protiepidemická opatření, nyní jsou jimi zejména vysoké provozní náklady. Zatím nedokáže říct, kdy by se mohly otevřít.

Pivovar zaměstnává téměř 100 zaměstnanců a většina z nich vykonává odbornou práci. "Víme o několika lidech z Ukrajiny, kteří mají zájem u nás pracovat. Ale zatím není jasné, zda nastoupí," uvedl Benák.

Pivovar Nymburk založený v roce 1985 vaří deset druhů piva, které stáčí do sudů, lahví i plechovek. Většina se prodá na tuzemském trhu. Do letošního velikonočního prodeje nabídne Velikonoční zelené pivo.


Zdroj: ČTK, 8. 4. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:32