Agris.cz - agrární portál

Kommersant: Ruští pivovarníci se bojí nedostatku dováženého chmele

9. 4. 2022 | ČTK

Ruští pivovarníci se v příštích letech kvůli horšící se geopolitické situaci obávají nedostatku chmele, který dovážejí i z České republiky. Podle zprávy deníku Kommersant žádají o pomoc ministerstvo zemědělství.

Chmel je základní dochucovací složkou piva. Ruské pivovary ho dovážejí 98 procent ze 7 000 až 7 500 tun, které ročně spotřebují. Většina chmele pochází z Německa, České republiky a ze Spojených států.

Evropské pivovary Carlsberg a Heineken ohlásily, že se kvůli ruské vojenské invazi na Ukrajinu z ruského trhu stáhnou. Vývoz do Ruska zastavily i české Pivovary Staropramen. Domácí ruské pivovary by tak mohly v době, kdy hrozí nedostatek chmele, čelit vyšší poptávce.

Většina ruských firem má dostatek chmele na několik měsíců, ale v létě by se mohly dostat do vážných problémů, pokud by byly dodávky přerušeny, uvedl Ruský svaz pivovarů v dopise, do kterého nahlédl Kommersant. Svaz požádal vládu, aby podpořila zřízení místní výroby, i když si je vědom, že proces pravděpodobně nějakou dobu potrvá.

Asociace ruských producentů chmele odhaduje, že ke zvýšení produkce na 1000 tun do roku 2030 bude potřebovat každoročně více než 500 milionů rublů (142 milionů Kč) ve formě státních dotací po dobu tří až pěti let. Firmy navrhují, aby se prostředky vzaly ze spotřební daně z piva, uvedl list.


Zdroj: ČTK, 9. 4. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 00:22