Agris.cz - agrární portál

Řemeslný pivovar v Kněžičkách na Nymbursku vaří hlavně ležák,občas experimentuje

12. 4. 2022 | ČTK

Řemeslný Pivovar Záhora v Kněžičkách na Nymbursku ročně vystaví 1000 hektolitrů piva. Bratři Záhorovi ho založili před pěti lety, dnes pro pivovar v obci s necelými 180 obyvateli pracují tři zaměstnanci. Oproti loňsku ztrojnásobili kapacitu výroby, pivo stáčejí do lahví, plechovek a sudů. V období covidové pandemie, kdy byly hospody zavřené, dočasně zprovoznili e-shop a se slevou prodávali přímo koncovým zákazníkům. ČTK to řekl jeden z majitelů pivovaru Vojtěch Záhora.

Prvotní investice do pivovaru byla kolem dvou milionů korun, varnu umístili v bývalém zahradnickém obchodě své matky. "Na začátku jsme šetřili, dimenzovali jsme to na jednu várku týdně, teď jich jede až šest," uvedl Záhora. První tři pivní tanky si Záhorovi nechali přivézt z Číny ještě před vypuknutím pandemie, dnes jich mají 17.

Záhora se svým otcem zároveň hospodaří v rostlinné zemědělské výrobě na 400 hektarech půdy. Na výrobu piva používá některé plodiny vypěstované na farmě, například oves a pšenici. Původně používali pro výrobu sladu i svůj ječmen, ale kvůli přísným parametrům ze strany sladovny od toho upustili.

Záhorovi se specializují na ležáky. "Osmdesát procent toho, co prodáme, jsou vlastně tři naše základní piva, desítka s americkým chmelem, jedenáctka s novozélandským chmelem a klasická česká jedenáctka. Občas vymyslíme něco úplně nového, jindy zase uvaříme klasickou IPA nebo ovocné kyseláče. Česká dvanáctka je pro nás poměrně okrajové pivo," doplnil Záhora, který je profesí chemik.

Od malého pivovaru podle Záhory zákazníci očekávají zajímavé pivo, zároveň si díky stálým odběratelům mohou dovolit občas experimentovat. "Děláme řemeslné pivo bez zásadního investorského záměru, veškerý zisk rozpustíme zpátky do pivovaru," doplnil Záhora.

Pivovar Záhora dodává více než 100 restaurací a hospod v okolí zhruba 60 kilometrů od pivovaru, aby pivo zůstalo čerstvé, protože se nepasteruje. Polovina produkce končí v pražských podnicích, další ve větších městech v regionu. Jejich pivo je zhruba dvakrát dražší než ostatní. Díky zvýšení výrobní kapacity poklesly fixní náklady a zdražovat letos neplánují.

V období covidu se ubránili úpadku díky provozování e-shopu, na kterém nabízeli pivo s devatenáctiprocentní slevou. "Bylo to proti všem ekonomický poučkám, ale nás to v podstatě zachránilo," doplnil Záhora.

Podle Terezy Melišové z Českomoravského svazu minipivovarů od začátku pandemie ukončilo nebo přerušilo svoji činnost téměř 30 pivovarů. "S kompenzacemi se totiž na nás jaksi pozapomnělo. Nové pivovary sice vznikly, ale jsou to dokončované projekty z doby před pandemií," uvedla Melišová. Největší rozmach minipivovarů byl v letech 2018 až 2019, kdy jich v Česku bylo 450, další rozvoj přerušila pandemie covidu a uzavření restaurací.

Členství v Českomoravském svazu minipivovarů má ve Středočeském kraji 16 minipivovarů, jediným z nich na Nymbursku je Pivovar Záhora.

dkl kš


Zdroj: ČTK, 12. 4. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 04:24