Agris.cz - agrární portál

Heineken prodal díky uvolnění restrikcí v Evropě více piva, než se čekalo

21. 4. 2022 | ČTK

Nizozemský pivovar Heineken zvýšil v prvním čtvrtletí objem prodaného piva meziročně o 5,2 procenta. Firma těžila především ze znovuotevírání barů v Evropě. Druhý největší výrobce piva na světě ve svém dnešním sdělení navzdory nejistotě kolem dopadů války na Ukrajině nezměnil výhled na celý rok.

Heineken sám očekával, že prodá o 3,5 procenta piva více než ve stejném období loni. V samotné Evropě se prodej zvýšil o 11,5 procenta a v barech a restauracích se téměř ztrojnásobil.

"Očekáváme, že rostoucí inflační tlaky ovlivní disponibilní příjem domácností a následné riziko pro spotřebu piva později v průběhu roku,“ uvedl Heineken. Firma dodala, že čelí rostoucím nákladům, problémům v dodavatelském řetězci a tlaku v důsledku svého rozhodnutí opustit Rusko.

Tržby se v prvním kvartálu zvýšily o 35,9 procenta na 6,99 miliardy eur (170,7 miliardy Kč). Heineken už v únoru uvedl, že rychle rostoucí inflace by mohla vést k nižší spotřebě piva, což ohrožuje plán firmy zvýšit v roce 2023 provozní marži na 17 procent.

Heineken vlastní více než 300 značek, mimo stejnojmenné Heineken také například Tiger a Sol. V České republice Heinekenu patří pivovary Starobrno, Královský pivovar Krušovice a Velké Březno. Skupina Heineken je dlouhodobě trojkou na českém trhu po Plzeňském Prazdroji a Pivovarech Staropramen.


Zdroj: ČTK, 21. 4. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:11