Agris.cz - agrární portál

Pivovar Carlsberg kvůli ukončení aktivit v Rusku počítá s rozsáhlými odpisy

22. 4. 2022 | ČTK

Dánský pivovar Carlsberg očekává, že v souvislosti se svým rozhodnutím ukončit aktivity v Rusku bude muset přikročit k odpisům majetku v hodnotě kolem 9,5 miliardy dánských korun (přes 31 miliard Kč). Firma dnes také uvedla, že počítá rovněž s odpisy kolem 300 milionů dánských korun na Ukrajině.

Carlsberg o svých plánech na odchod z Ruska informoval koncem března, čímž reagoval na útok ruských vojsk na Ukrajinu. Firma dříve očekávala, že v letošním roce zvýší provozní zisk až o sedm procent. Nyní však počítá s nárůstem maximálně o dvě procenta a nevylučuje ani pokles zisku, a to až o pět procent.

Rusko se v loňském roce podílelo na celkových tržbách podniku deseti procenty a na celkovém provozním zisku asi šesti procenty. Carlsberg v Rusku vlastní osm pivovarů a zaměstnává zhruba 8400 lidí. V roce 2008 získal plnou kontrolu nad největším ruským výrobcem piva Baltika, připomíná agentura Reuters.

Carlsberg patří mezi největší producenty piva na světě a působí také v České republice, kde v roce 2014 koupil jedenapadesátiprocentní podíl v Žateckém pivovaru.


Zdroj: ČTK, 22. 4. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 06:21