Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 22. – 24.4. 2022

25. 4. 2022 | Agris

Šéf Světové banky: Válka na Ukrajině zdraží potraviny až o 37 procent

Válka na Ukrajině zdraží potraviny až 37 procent a nastupující potravinová krize způsobí v mnoha chudších zemích lidskou katastrofu. V rozhovoru s BBC to řekl prezident Světové banky (SB) David Malpass. Pokud se krizi nepodaří zastavit, hrozí podle něj chudoba a podvýživa stovkám milionů lidí.

BASF představuje plán zemědělských inovací na příštích deset let

Společnost BASF oznámila svůj desetiletý výhled pro oblast zemědělských inovací. Jeho cílem je podpořit bezpečnost potravinové produkce a minimalizovat vliv zemědělství na klima a životní prostředí. BASF se zaměřuje na zvyšování výnosů z hlavních plodin, jako jsou pšenice, řepka olejka, sója, kukuřice, bavlna, rýže, ovoce či zelenina.

V Česku opět vypukl spor o "neférové marže". Data nastiňují, kdo zvedá ceny nejvíce

S rostoucí inflací na trhu opět houstne spor o to, kdo na jídle "nemorálně" vydělává. Zemědělci, potravináři, nebo obchody? Stát proto začal kontrolovat prodejce, zda situace nevyužívají a nešponují marže u potravin moc vysoko.

Vědci jako první zkombinovali nanočástice a rybí olej v hojivých náplastech

Nové složení hojivých náplastí na popáleniny testovali vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Ve spolupráci s dalšími institucemi zkusili jako první do základu náplastí přidat organické nanočástice se zabudovaným rybím olejem.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 25. 4. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 09:50