Agris.cz - agrární portál

Británie podle médií znovu odloží zavedení kontrol na dovoz potravin z EU

29. 4. 2022 | ČTK

Britská vláda již počtvrté odloží zavedení pobrexitových kontrol na dovoz čerstvých potravin z Evropské unie, nově by měly začít platit až od konce příštího roku, oznámil dnes tajemník pro brexitové příležitosti Jacob Rees-Mogg. Kabinet rozhodnutí odůvodňuje snahou ulevit v době rostoucích cen domácnostem a dodavatelským řetězcům, které se už nyní potýkají s problémy v důsledku války na Ukrajině. Zprávu přivítali s rozhořčením společnosti, které provozují přístavy. Kvůli očekávanému zavedení kontrol totiž investovaly velké množství peněz do výstavby a údržby infrastruktury, která je již delší dobu nepotřebná.

Británie po odchodu z EU zavádí kontroly na dovoz unijního zboží postupně. Podle zdrojů listu The Guardian ale nyní vláda není připravena na zavedení další fáze kontrol, která by se týkala potravin. Závada v IT systému využívaného k provádění pobrexitových kontrol například před několika týdny způsobila dopravní zácpy u Lamanšského průlivu, připomíná The Guardian.

Firmy z EU, které do Británie mimo jiné ze Španělska či Itálie dovážejí olivový olej nebo masné výrobky, podle zdrojů deníku navíc nejsou na dodatečnou byrokracii připravené a nejsou schopny obstarat veškeré potřebné certifikáty pro dovoz čerstvých potravin.

"Je zásadní, abychom zavedli ten správný režim dovozních kontrol, takže nyní budeme spolupracovat s průmyslem a zhodnotíme zbývající kontroly, aby co nejlépe odpovídaly zájmům Spojeného království," řekl Rees-Mogg. Nový plán zavedení kontrol, který by se obešel bez šoku pro dodavatelské řetězce, chce vláda zveřejnit ještě letos a uvést ho do praxe ke konci roku 2023.

Provozovatelé britských přístavů ohlášení přijali s nelibostí, protože po brexitu museli investovat velké množství vlastních i veřejných peněz do výstavby kontrolní infrastruktury, kterou nyní musí udržovat, ačkoliv neslouží žádnému účelu. Podle šéfa asociace provozovatelů britských přístavů Richarda Ballantynea stály firmy přípravy na pobrexitovou situaci velké úsilí. Dodal, že přístavy nyní chtějí vědět, zda mohou nová zařízení zbourat, aby na jejich místě mohli postavit něco užitečnějšího.

Další skupina sdružující 40 největších britských přístavů v prohlášení uvedla, že do příprav na zavedení pobrexitových kontrol dosud její členové investovali přes 100 milionů liber (2,9 miliardy korun). "Vláda se musí naléhavě pustit do jednání s přístavy o tom, jak tyto výrazné investice učiněné v dobré víře získat zpět," řekl šéf skupiny UK Major Ports Group Tim Morris.

Británie měla původně s kontrolami začít v létě roku 2020, krok byl ovšem tehdy odložen na loňský březen, načež následovaly odklady na loňské září a nakonec na začátek letošního července. Vývoz z Británie do EU nyní podléhá plnému unijnímu režimu kontrol stejně jako před brexitem.

krn abl mka


Zdroj: ČTK, 29. 4. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 20:42