Agris.cz - agrární portál

Fediol: Situace na trhu se slunečnicovým olejem se v EU zlepšila

5. 5. 2022 | ČTK

Situace na trhu se slunečnicovým olejem se v Evropské unii v posledních týdnech zlepšila, výrobci se přizpůsobili výpadku dodávek z Ukrajiny. Část dodávek dorazila po železnici a v kamionech. V tiskové zprávě o tom dnes informovala asociace Fediol, která zastupuje zájmy unijních výrobců rostlinného oleje. Ukrajina je největším dodavatelem slunečnicového oleje do EU.

Invaze ruských vojsk na Ukrajinu způsobila, že slunečnicový olej se začal na trhu skupovat. To vedlo k výpadkům v celém dodavatelském řetězci a k prudkému růstu cen. Výrobci bionafty snížili používání slunečnice v pohonných hmotách a výrobci potravin změnili receptury tak, aby obsahovaly jiné rostlinné oleje, například řepkový.

"Změny receptur a přesměrování objemů rostlinných olejů snížilo tlak na poptávku po slunečnicovém oleji," uvedl Fediol. Část dodávek se do EU dostává po železnici a v nákladních autech. "Tyto dodávky nedosáhnou objemů, které před začátkem války přepravovala námořní plavidla, ale zlepšují situaci na trhu a pomáhají zpracovatelům rostlinného oleje reagovat na poptávku po slunečnicovém oleji v EU," dodala asociace.

Podle úterních údajů z EU se do bloku od 27. února do 1. května dovezlo 260.000 tun ukrajinského slunečnicového oleje. Zpravidla se jeho dodávky pohybují kolem 200.000 tun měsíčně, uvedl Fediol.

Zlepšení dostupnosti slunečnicového oleje vedlo k poklesu cen, zatímco snaha přecházet na řepkový olej se zastavila, dodala asociace. Zdůraznila, že balený slunečnicový olej je v EU snadno dostupný a nedostatek na pultech některých supermarketů není způsoben nedostupností slunečnicového oleje.


Zdroj: ČTK, 5. 5. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:10