Agris.cz - agrární portál

Firma Zeelandia musí zdražovat, některé náklady stoupnou až o 100 procent

6. 5. 2022 | ČTK

Firma Zeelandia, která dodává suroviny a přípravky pro pekaře a cukráře, měla loni obrat miliardu korun a čistý zisk asi 35 milionů. Kvůli stoupajícím nákladům musí každého čtvrt roku některé výrobky zdražovat. Některé náklady, jako třeba na roční dodávky cukru, vzrostou možná až o sto procent. Nejvíc teď firmě přibývá dodávek pro obchodní řetězce. Společnost letos investuje tři miliony eur (asi 75 milionů Kč). ČTK to řekla jednatelka Veronika Wimmerová. Firma má zhruba 200 zaměstnanců.

"Loňský rok pro nás dopadl dobře. Výsledkově jsme překonali rok 2020 a zároveň jsme překročili plán v objemech, obratu i zisku. První tři měsíce loňského roku byly ještě slabé, pořád byla vidět covidová opatření, ale okolo května šla poptávka nahoru. Hlad nakupovat vydržel až do konce roku. Měli jsme i období, kdy jsme bojovali o to, abychom pro naše zákazníky měli dostatek zboží," řekla jednatelka.

Letos chce firma zvýšit obrat o devět procent. V roce 2020 měla tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 882 milionů Kč a zisk po zdanění 15,7 milionu. Výsledky ovlivnila pandemie, jak vyplývá z výroční zprávy.

Podle jednatelky se část zákazníků po pandemii nevrátila do malých a středních pekáren, protože si při covidu zvykli na větší jednorázové nákupy nebo na on-line závoz. Menší pekaři si také stěžují na cenovou válku s řetězci. Pro Zeelandii jsou obchodní řetězce nejrychleji rostoucím odběratelem, který se podle Wimmerové snaží nabízet nové druhy pečiva v řemeslné kvalitě. Mezi velké a dlouhodobé průmyslové zákazníky firmy, kteří jsou spjatí s řetězci, patří Penam, La Lorraine nebo ProFrost.

Jako mnoha jiným i Zeelandii rostou náklady. Firma ustavila i pracovní skupiny, které pohyb cen hlídají. Nejvíc, v desítkách procent, rostou ceny surovin jako jsou obilniny, mouka, semínka, ovoce do náplní, dále cukr nebo lepek. "U nejvýznamnějších surovin máme s dodavateli roční kontrakty. Nové kontrakty na cukr začneme řešit od října, na část ovoce od června. Už dnes víme, že nové kontrakty na cukr můžou být až o sto procent dražší; kvůli situaci na Ukrajině i proto, že cukr je náročný na zpracování, k čemuž je potřeba energie," řekla jednatelka. Mezi lednem a dubnem zatím sama firma zdražila od sedm až deset procent, ale ne plošně.

Společnosti rostou prodeje zápar, měkčených zrn, jež se přidávají do těsta. Ročně jich vyrobí asi 1800 tun. Daří se jí i s ovocnými náplněmi a také s kvasy. "Přestože to vypadalo, že si lidé budou kváskovat a péct doma, tak kváskové pečivo se pořád prodává dobře. Letos i loni se dobře prodávaly také žitné směsi, na žitné pečivo," řekla jednatelka.

Zeelandia vyváží asi třetinu produkce, na zisku se export podílí téměř polovinou. Firma vyrábí kromě Malšic i v Táboře a Chelčicích. Nabízí přes 500 produktů. Zeelandia vznikla v roce 1990. Mateřská společnost Koninklijke Zeelandia sídlí v Nizozemsku, koncern zaměstnává 3200 lidí ve 30 zemích. Jeho roční obrat se pohybuje kolem 12 miliard Kč.


Zdroj: ČTK, 6. 5. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 12:46