Agris.cz - agrární portál

Likérka Fruko-Schulz z J. Hradce začne dodávat košer likéry do Izraele

7. 5. 2022 | ČTK

Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz začne dodávat košer likéry do Izraele. Tento týden začali pod dohledem rabína stáčet první lahve nápojů s názvy Lychee a Melon. Do Izraele likérka dosud neprodávala, zatím tam dodá 6000 lahví. Firma musela sehnat speciální přírodní aromata, před každým stáčením také vyčistit celou stáčecí linku parou. ČTK to dnes řekl ředitel likérky Josef Nejedlý.

Firma musela upravit výrobu, aby splnila žádané normy a získala certifikát Košer výrobek. Koncem dubna vše v Jindřichově Hradci prověřili rabíni, kteří do ČR přicestovali. "Dohlíželi na lince, aby vše bylo dezinfikované podle jejich představ. Než jsme je pozvali, museli jsme prokázat, že všechny suroviny mají certifikáty košer. Sháněli jsme i speciální přírodní aromata. Součástí bylo speciální čištění potrubí, vyplachování tanků, před každou výrobou jsme museli vyčistit celou stáčecí linku parou," řekl ČTK Nejedlý.

Jak doplnil, košer certifikát potvrzuje, že firma splňuje normy přípravy potravin, které vyplývají ze židovských stravovacích pravidel. Podle Nejedlého se tím firmě otevírají další zahraniční trhy. "Izrael můžeme zařadit ke stávajícím 36 zemím světa, kde mohou lidé narazit na likéry a lihoviny z likérky Fruko-Schulz," uvedl v tiskové zprávě Nejedlý.

Likérka, která patří ruské skupině Ladoga, zastavila začátkem března dodávky pro ruský trh. Rusko bylo pro likérku největším zahraničním odběratelem, firma tam vyvážela 15 procent produkce, což je 70 procent celého exportu. "Obchod s Ruskem je minimální, v současné době tam nepřipravujeme žádné dodávky. Naopak, objednali jsme další kamion ukrajinské vodky," řekl dnes ředitel na dotaz ČTK. Firma vyváží pětinu výroby téměř do 40 zemí. Na exportu se z 80 procent podílí Rusko a Čína. Před ruskou invazí na Ukrajinu vozila likérka do Ruska dva kamiony měsíčně.

Ukrajina je jednou ze zemí, s níž má likérka intenzivní obchodní vztah. Vyváží tam třeba absint, odtamtud zase vozí uzávěry na lahve. Na tuzemském trhu zastupuje ukrajinskou firmu Bayadera, která vyrábí vodku Hlibny Dar. Firma již dříve oznámila, že dá pětikorunu z prodeje každé lahve ukrajinské vodky na pomoc Ukrajině. Nejedlý vyčlenil část svého hotelu v Českém Krumlově pro ukrajinské matky s dětmi.

Loni firma vyvezla do Ruska 981.000 lahví. Je tam zájem hlavně o likéry. Fruko - Schulz má výhradní zastoupení ruské společnosti Ladoga pro český i unijní trh. Skupině Ladoga patří i vinařství Camino Real ve Španělsku nebo francouzský koňakový dům Roullet.

Jindřichohradecká likérka zaměstnává 85 lidí, předloni vyrobila 2,58 milionu litrů alkoholu, vyplývá z výroční zprávy. Je po Božkovu druhý největší výrobce tuzemského rumu v ČR, loni prodal 2,1 milionu litru tuzemáku. Loňské tržby za vlastní výrobky dosáhly podle Nejedlého téměř 153 milionů korun, byly o 40 procent vyšší než v roce 2020.

Společnost Fruko - Schulz navázala na tradici firmy Moritz Schulz, jež ve městě vyráběla ovocná a dezertní vína od roku 1898. Po znárodnění v roce 1948 spadal podnik pod skupinu Jihočeská Fruta. V roce 1993 vznikla společnost Fruko - Schulz.


Zdroj: ČTK, 7. 5. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 11:18