Agris.cz - agrární portál

V USA je až 40 procent kojeneckých výživ v obchodech nedostupných

9. 5. 2022 | ČTK

Ve Spojených státech je v obchodech nedostatek kojeneckých výživ, napsal web televize CBS. Až 40 procent nejprodávanějších produktů tohoto typu bylo k 24. dubnu nedostupných. Ukázala to analýza 11.000 obchodů provedená společností Datasembly.

Situace působí značné problémy rodičům s dětmi se zvláštními potřebami. Příčinou jsou problémy v produkci i stažení některých výrobků firmy Abott z regálů kvůli nemoci a úmrtí několika kojenců.

Míra nedostupnosti kojeneckých výživ napříč USA stoupla z 31 procent na 40 procent mezi 3. a 24. dubnem. V listopadu minulého roku to bylo 11 procent. "To je šokující číslo, které je nevídané u jiných kategorií (produktů)," řekl televizi CBS Ben Reich, ředitel Datasembly.

K prázdným regálům s výživami přispěly výpadky v dodavatelských řetězcích způsobené pandemií koronaviru. Pro výrobce je obtížnější obstarávat ingredience na výrobu, obaly a potýkají se i s nedostatkem pracovních sil.

Situaci zhoršilo stažení z trhu některých výrobků firmy Abott, která byla největším národním dodavatelem kojeneckých výživ. Společnost byla nucena zavřít svůj výrobní závod poté, co bakteriální infekce pocházející z jejích produktů způsobila onemocnění čtyř kojenců, z nichž dva zemřeli.

Na umělou výživu spoléhají například matky, které nemohou kojit, nebo rodiče s dětmi s metabolickými, gastrointestinálními nebo alergickými onemocněními, pro které mohou být běžné potraviny nebezpečné.

Mluvčí společnosti Reckitt, která vyrábí výživu Enfamill, už v lednu řekl CBS, že zaznamenávají 18procentní nárůst v poptávce napříč celou zemí. "Přijali jsme kroky pro zvýšení produkce a momentálně odesíláme až 50 procent více produktu," uvedl.

Ceny nejpopulárnějších kojeneckých výživ stouply za poslední rok o 18 procent.

Mluvčí sítě lékárenských obchodů Walgreens řekl CBS, že firma pro zákazníky zavádí omezení maximálně tří produktů kojeneckých výživ na osobu při nákupu. Podobné pravidlo platí i v jiných řetězcích.

vdv


Zdroj: ČTK, 9. 5. 2022





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 21:34